Zakon koji svi obećavaju već 15 godina, a niko mu se ne raduje

Prednacrt zakona o ispitivanju porekla imovine trenutno je na konsultacijama u Ministarstvu finansija, a prema najavama premijera Aleksandra Vučića, trebalo bi da bude usvojen do kraja godine.
Ovo je još jedno obećanje koje građani Srbije slušaju poslednjih 15 godina.
 
Objašnjavajući zbog čega je važan ovaj zakon, Vučić je rekao da to nije zakon osvete, niti zakon protiv tajkuna ili političara, već zakon da "onaj ko ima 'porše', ne može državi da prijavi da živi na minimalcu od 22.000 dinara". Najveći deo ovog teksta odnosi se na rad poreskih organa i tzv. unakrsno ispitivanje imovine čime bi trebalo da se bavi posebna jedinica u okviru Poreske uprave.
 
Priča duga 15 godina
 
U prethodnoj vladi o ovom zakonu se govorilo u proseku na svakih šest meseci. Prvo je pred poslanicima trebalo da bude početkom 2013. godine. Rok je pomeren za sredinu iste godine, uz objašnjenje da ministarstva pravde i finansija treba da se dogovore ko će da bude predlagač. Početkom 2015. godine premijer daje novo obećanje i najavljuje da će zakon o poreklu imovine biti usvojen do kraja godine. U julu 2015. ministar Nikola Selaković kaže da će Ministarstvo pravde staviti sve svoje resurse na raspologanje za izradu takvog zakona, kao i da će do kraja septembra predlog zakona biti prosleđen Skupštini. To se, ipak, nije dogodilo.
 
Ništa ažurnije nisu bile ni prethodne vlade, iako se o potrebi donošenja ovog zakona govorilo još 2001. godine. Tada je inicijator bio član prvog sastava Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić. Dve godine kasnije, nekadašnji predsednik Reformista Vojvodine Mile Isakov takođe je pozvao na donošenje ovog zakona.
 
Božidar Đelić, nekadašnji ministar finansija, govorio je o unakrsnoj proveri imovine kao o jednom od glavnih ciljeva srpske vlade. Demokrate su i u vreme vlade Mirka Cvetkovića izjavljivale da su spremne da se zakonom ispita kako je neko stekao imovinu. To se ipak nikad nije desilo.
 
Cvetković: Objasnili su mi da nam ne treba zakon
 
Danas, Cvetković, koji je pre premijerske, imao i funkciju ministra finansija, na pitanje zbog čega taj zakon nije donet u njegovom mandatu, za Blic kaže da su mu još tada "objasnili" kako je unakrsna provera imovine moguća i po odredbama Zakona o poreskoj administraciji. Više od toga, kako kaže, ne zna, pa čak ni kakva je bila primena tog zakona.
 
Odgovor na pitanje zbog čega taj zakon nije donet nema ni advokat Slobodan Beljanski, nekadašnji član Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa i Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.
 
"Mogu samo da nagađam da nije bilo političke volje da se to uradi. A nije je bilo jer bi njime možda bili pogođeni i neki od kreatora takvog zakona, koji su onda pokušali da nađu rešenje koje im neće škoditi", kaže Beljanski.
 
Ako je tako, rešenje su izgleda našli u tome da zakon uopšte ne donose.
 
Stojiljković: Priznajemo da nemamo efikasnu državu
 
Zoran Stojiljković, profesor beogradskog FPN i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, misli da je Srbiji ovakav zakon neophodan.
 
"Time, doduše, priznajemo da nemamo efikasnu poresku upravu, da nemamo uređenu državu u kojoj je primenom postojećih zakona moguće rešiti ovaj problem", kaže Stojiljković, ocenjujući da je donošenje ovakvog zakona verovatno "pogurala" i Evropa.
 
On se, međutim, slaže da je donošenje ovakvog zakona riskantan potez iz više razloga. Prvi je pitanje obrnutog dokazivanja, jer po njemu građanin kojeg država optuži da ima više nego što je poštenim radom mogao da stekne, treba da dokaže da je sve što poseduje stekao legalno.
 
"Građanin, dakle, treba da dokaže da je nevin, a ne da država dokaže da je on kriv", kaže Stojiljković.
 
Drugi problem je, prema Stojiljkovićevim rečima, pitanje kontrole primene zakona, odnosno kako bezbediti da se on primenjuje neselektivno, da se utvrde jasne procedure kojih će se poreski inspektori pridržavati.
 
"Meta tog zakona ne treba da budu mesari i pekari, već u prvom redu ljudi na funkcijama, krupni kapitalisti", kaže Stojiljković.
  • Ja se radujem

    11.08.2016 16:26
    Za sve što posedujem zna se poreklo.Sve je legalno.
    Neka usvoje ovaj zakon.Red je da se porez plati
  • mile

    11.08.2016 11:22
    Kao svaki zakon do sada usvojice se uz pompu a realizacija ce biti nula. Hvatace frizere, stolare i ostale dok ce sverceri nafte, droge i ostali da prolaze kao i do sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija