Stranci zaobilaze naše univerzitete

Pre tri decenije u Beogradu je studiralo preko 10.000 stranih studenata, a danas ih je tek nekoliko stotina.

Srpska prestonica je 80-tih godina prošlog veka bila obećana zemlja za akademce iz inostranstva, pre svega Grke koji su imali čitava svoja naselja u kojima su živeli dok su studirali, najviše medicinu i farmaciju. Posle svih turbulentnih dešavanja kroz koja smo minulih decenija prošli, sada nas zaobilaze, pa su se strani studenti sveli na svega nekoliko desetina Libijaca, Egipćana, Nigerijaca, Iranaca, Grka i Ukrajinaca.

Godinama se Beogradski univerzitet na sve načine trudi da privuče akademce iz belog sveta kako bi popunio kasu, ali bezuspešno. Čak je i nekadašnji ministar prosvete Tomislav Jovanović 2013. najavljivao dolazak na studiranje u Beograd 10.000 Arapa i 500 Kineza, ali od toga nije bilo ništa.

Ono malo stranaca što se trenutno školuje na našim prostorima uglavnom je tradicionalno najzainteresovanije za elektrotehniku, medicinu, mašinstvo, ali i DIF. Cena školarine koju plaćaju, zavisno od fakulteta, kreće se od 1.500 do skoro 8.00 evra.

U pokušaju privlačenja akademaca iz inostranstva Beogradski univerzitet ima svoje prednosti i mane u odnosu na konkurenciju. Napredak od stotinak mesta na Šangajskoj listi mogao bi veoma pozitivno da utiče, pošto je ona mnogima reper kvaliteta jednog univerziteta. Takođe, u odnosu na neke druge zemlje, Srbija može da se pohvali znatno nižim i konkurentnijim cenama studiranja za strane građane.

  • Respector

    25.08.2016 21:44
    Znalci
    Nije ni čudo kada neke predmete predaju nastavnici koji nemaju potrebno znanje engleskog jezika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.