Detektivi proveravaju biografije onih koji konkurišu za posao

Srbija je tek nedavno dobila prvih 30 licenciranih detektiva i dve licencirane detektivske agencije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je zaduženo za obuku detektiva, licenciranje detektiva i agencija, kao i za nadzor nad obavljanjem detektivske delatnosti, počelo je proces licenciranja koji će trajati do kraja ove godine.

Goran Trivan, predsednik Grupacije detektivskih agencija u Privrednoj komori Srbije i vlasnik detektivske agencije "Protekta" - jedne od prvih koja je dobila licencu, rekao je da je do sada od MUP-a licence za rad dobilo 30 detektiva. Naveo je da se kod nas i dan danas mistifikuje detektivska delatnost.

"Sada, s obzirom na to da imamo zakon koji uređuje detektivsku delatnost, možemo reći da detektivi uvek spremno priskaču u pomoć kako građanima koji im se obrate tako i firmama", naveo je Trivan ukazujući da je veoma šarenolik dijapazon usluga koje detektivske agencije u Srbiji pružaju klijentima.

Od usluga za građane, Trivan je izdvojio segment pomoći porodici kada su u pitanju problemi sa decom koja su, kako je naveo, u pred-deliktnom ili deliktnom stanju, zatim kućne krađe i probleme u vezi sa narkomanijom.

Velike korporacije mahom traže provere biografija - kada neko konkuriše za određeno radno mesto, kao i konsalting o tome kako preduprediti kompanijske krađe i pronevere, kako zaštiti poslovnu tajnu i kako očuvati bezbednost poslovanja korporacije. On je napomenuo da detektivi često angažuju i poligrafiste kada su u pitanju kompanijske unutrašnje istrage.

Ističući da se u radu detektiva diskrecija podrazumeva, Trivan je ukazao da je poverljivost jedno od najvažnijih načela u njihovom radu.

Da bi neko postao privatni detektiv mora pre svega da bude državljanin Srbije, kao i da ima visokoškolsko obrazovanje što, prema rečima Trivana, ovu profesiju podiže na viši nivo. "Jedan od uslova za dobijanje detektivske licence je i da kandidat nije osuđivan, da nije imao problema sa zakonom, kao i da ima lekarsko uverenje da je psihofizički sposoban za obavljanje detektivskih poslova", naveo je Trivan.

Polaganje stručnog ispita obavezno je za sve kandidate, a oni koji nemaju iskustvo u policijskim ili detektivskim poslovima, pre ispita, moraju da pohađaju obuku koju organizuje MUP. Stručni ispit se polaže pred komisijom MUP-a, nakon čega kandidati koji ga polože dobijaju licencu.

  • Kume, šaljem ti...

    26.08.2016 12:16
    To služi samo za izvlačenje novca iz firme. HR pošalje kandidata kod 4 agencije raznih profila, ovaj prođe razne testove, između ostalih i namešteni test znanja za koji je dobio sve odgovore.
    Jer se od početka zna da će on biti primljen, a sada ima i 4 agencije koje to potvrđuju.
    Naravno, 4 agencije sa lepim fakturama...
  • /

    25.08.2016 19:52
    /
    e ako je taj proveravao novozaposlene-treba otkazati usluge te agencije i traziti pare nazad
  • Miloš

    25.08.2016 16:30
    To je muž Jelene Trivan
    Dok je bila na vlasti sa DS on obezbedjivao objekte pošte u SRbiji i ko zna šta još, posle je bila promena dresa-da ne bi bila promena posla! Grrrrrrrrr, Bando!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.