Terzić sa optuženičke klupe rukovodi Crvenom zvezdom

Protiv Zvezdana Terzića već pet godina vodi se sudski postupak zbog optužbi da je učestvovao u malverzacijama oko prodaje igrača OFK Beograd, ali uprkos tome se već četiri godine nalazi na čelu najvećeg fudbalskog kluba u zemlji - Crvene zvezde.

Kako prenosi Insajder, Terzić je 2014. postavljen na mesto generalnog direktora ovog kluba. Sve vreme se protiv njega vodi sudski postupak po optužnici za zloupotrebe u fudbalu, podignutoj 2010. Za pet godina u ovom postupku nije doneta ni prvostepena presuda. Suđenje je 2015. formalno, po treći put, počelo iz početka zbog promene sudskog veća.

Od tada su održana samo tri ročišta, a ove godine je zakazano samo jedno, za jul, koje nije ni održano. Sledeće je zakazano za oktobar. Ročišta su odlagana zbog bolesti ostalih optuženih i nepojavljivanja veštaka. Sve to vreme Zvezdan Terzić je nesmetano na čelu Crvene zvezde, iako se protiv njega vodi postupak upravo za zloupotrebe u fudbalu.

Optužnica protiv Zvezdana Terzića zbog zloupotrebe službenog položaja pri prodaji tri igrača OFK Beograd podignuta je 2010, a suđenje počelo 2011. Tereti se da je s bivšim direktorom OFK Beograd Vladimirom Bulatovićem, bivšim sekretarom zajednice prvoligaša Milovanom Nikodinovićem i fudbalskim menadžerom Draženom Podunavcem protivpravno prisvojio oko četiri miliona evra prilikom transfera igrača OFK Beograda, čiji je direktor od 1997. do 2005. bio upravo Terzić.

Dve i po godine bekstva

Zvezdan Terzić već godinama odbija razgovor za Insajder o poslovima u fudbalu, pa i o brojnim dokazima objavljenim u serijalu Insajder Pravila igre, 2008. Upravo u vreme emitovanja ovog serijala, krajem januara, Terzić napušta zemlju tvrdeći prvo da je otišao iz ličnih i porodičnih razloga, pa na usavršavanje, pa na lečenje. U međuvremenu policija pokreće istragu.

Pojedini mediji pokušavaju da kontaktiraju Terzića, koji se posle hapšenja potpredsednika FSS-a i bivšeg funkcionera Crvene zvezde Dragana Džajića, javnosti obraća 17. februara na telefonskoj konferenciji za novinare isključivo štampanih medija. Tada je rekao da je na ranije planiranom stručnom usavršavanju u SAD, da se protiv pojedinih fudbalskih funkcionera vodi hajka, ali je tvrdio da se vraća u zemlju 27. februara. Međutim, po isteku tog roka, njegovi saradnici iz FSS-a obaveštavaju javnost da se Terzić povredio na skijanju u Francuskoj 5. februara, da ima uklještenje ramena i nagnječenje nerava, da je nosio longetu i da trpi jake bolove, pa je otišao u London, gde će biti podvrgnut lekarskim pregledima. Terzić tokom telefonske konferencije nije ni pomenuo povredu. Ubrzo nakon toga, 3. marta, u intervjuu Novostima, najavljuje da se vraća u Srbiji do kraja te nedelje, što se nije desilo.

Mediji su izražavali sumnju u Terzićeva obrazloženja o razlozima boravka van Srbije, pošto se u jednom trenutku ispostavilo da je u obraćanjima javnosti tvrdio da se istog dana nalazio na dva kontinenta - na školovanju u SAD i na skijanju u Francuskoj.

Nacionalni biro Interpola tek nekoliko meseci kasnije raspisao je međunarodnu poternicu po nalogu Okružnog suda u Beogradu, pošto je konstatovano da je Terzić u bekstvu. U decembru se oglasio OFK Beograd tvrdnjom da Terzić ‘mutne’ poslove za koje ga krivično gone nije radio zarad lične koristi već u interesu kluba, a u isto vreme i sam Terzić u otvorenom pismu Sportskom žurnalu priznaje da su postojali crni fondovi preko koji su poslovali srpski klubovi.

U aprilu 2009. daje izjavu Novostima putem mejla, a na pitanje zašto je otišao ako se ne oseća krivim, Terzić je rekao da je uradio ono što bi uradio svako drugi kada bi dobio informaciju da je „pripremljen za odstrel“.

Crnogorski mediji u to vreme pišu i kako je viđen na Svetom Stefanu, a početkom 2009. čak i da je uhapšen u Budvi, što je demantovala crnogorska policija tvrdnjom da je uhapšen čovek koji „neverovatno“ liči na njega. Dok je bio u bekstvu mediji su prenosili saznanja da ga u Crnoj Gori štiti Brano Mićunović, bivši vlasnik FK Sutjeska, s kojim je Terzić prijatelj. Prema dokumentu koji je Insajder objavio još 2008, MUP Srbije je Mićunovića označavao kao šefa crnogorskog podzemlja, a mediji kao čoveka koji upravlja fudbalskom mafijom.

Posle dve i po godine bekstva, 2010, Zvezdan Terzić sam se predao u Upravi Kriminalističke policije Beograd, a iako je za njim postojala poternica nije uhapšen prilikom ulaska u zemlju. Nakon toga mu je određen pritvor iz kog je izašao uz plaćanje milion evra jemstva da se brani sa slobode.

Sudski postupak počeo je 2011, tri godine od raspisivanja poternice. Do danas ne postoji ni prvostepena presuda.  Terzićev branilac Ante Bošković kaže da suđenje u ovom postupku traje redovno i navodi da krivac za to što nema presude već pet godina nije Terzić, već sudska vlast jer se u ovom postupku, između ostalog, promenilo troje sudija. "U toj istrazi, kao što je poznato, nije učestvovao Zvezdan Terzić, nije mogao da iznese sve dokaze jer je praktično pre pokretanja istrage oteran iz zemlje i kada je otišao na službeni put saopšteno je da se protiv njega vodi postupak", navodi Bošković.

Opširnije u tekstu Insajdera.


 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.