Kako rešiti problem napuštenih gradilišta i nezavršenih zgrada?

Koliko je napuštenih zgrada zaraslo u korov na gradilištima širom Srbije znaće se polovinom novembra. Komisije koje popisuju nelegalne objekte imaju zadatak da do tog roka pribeleže i zgrade u koje nikada nisu useljeni stanari.

Spiskove napuštenih objekata najavila je i ministarka građevine Zorana Mihajlović, ali se još ne zna šta će se desiti kada oni budu napravljeni. Spominjano je nekoliko opcija, pa i oduzimanje gradilišta i predaja drugom investitoru, kao i rušenje objekata.

- Uočili smo da postoji problem i pokušaćemo da zajedno sa popisom objekata za ozakonjenje napravimo i popis nezavršenih objekata, kakvi naročito postoje u velikim gradovima, kako bismo taj problem rešili i priveli ovakve objekte nameni. Smatramo da to nije moguće bez donošenja ili posebnog zakona ili drugog akta. Novim zakonom o ozakonjenju ovi objekti mogu biti legalizovani ako su u stepenu izgrađenosti koji je minimalno zakonom propisan - time bi bili obuhvaćeni svi slučajevi koji se mogu javiti u praksi imajući u vidu da je tek od 2009. godine Zakonom o planiranju i izgradnji predviđen i apsolutni rok od pet godina za završetak objekta. Budući da u praksi postoje veoma različiti slučajevi, imajući u vidu složene imovinsko-pravne odnose koji mogu da nastanu, smatramo da je potrebno sistemski rešiti ovo pitanje koje bi obuhvatilo sve slučajeve - objašnjavaju u Ministarstvu građevine za Novosti.

Osim što predstavljaju ružnu sliku svakog grada, napuštena gradilišta mogu biti i veoma opasna, jer ova mesta uglavnom nisu propisno ograđena niti bezbedna.

Ne plaši ih ni veći porez

Nadležni su u više navrata pokušavali da "pritisnu" nesavesne investitore da okončaju izgradnju, ali nijedan zakon nije uspeo da im stane na put. Radove su uglavnom prekidali zbog bankrota ili nerešenih imovinskih odnosa.

Zakonom o planiranju i izgradnji predviđeno je da građevinska dozvola prestaje da važi najkasnije posle pet godina, a sve dok se ne dobije nova na istoj lokaciji se plaća porez na imovinu, kao da je objekat u potpunosti izgrađen. To znači da investitor u tom roku mora završiti objekat, jer mu u suprotnom sleduje naplata poreza kao da je zgrada gotova. To što se rešenja o poništenim građevinskim dozvolama dostavljaju poreskim upravama nije, međutim, mnogo uznemirilo "večite graditelje".

  • Olga

    08.09.2016 13:19
    Zidanje Skadra na Bojani
    A bivši izgoreli "radnički" koji je leglo:
    a) izvora prljavštine
    b) poseta sa do sada "sretnim" padovima...
    c) gađanje kamnicama prolaznika i uništavanje krovova okolnih kuća i zgrada

    Jedina svetla tačaka zbog nerešenih "imovinskih odnosa" je parče sa besplatnim parkong prostorom,
  • Resavska škola

    08.09.2016 08:40
    Doneti član zakona o gradnji da se od strane države ili lokala oduzima svaka građevina i zemljište i ukidaju dozvole ako nije završeno u roku od 3-5 godina.
    Siguran sam da postoje zemlje sa ovakvim propisom.
    Prepišite, po običaju.
    Usudite se, a da ne pitate Brisel.
  • Dusan Novi Sad

    08.09.2016 07:41
    Kako resiti ....
    Ako se hoce svaki problem se resi ali ako se nece onda je sve ne resivo . Kada investitor-izvodjac radova nije u stanju da zavrsi zapoceti posao , grad preuzima objekat i nalazi drugog izvodjaca . A pravnu zavrzlamu definisanu kao " imovinsko pravne odnose " resava sud . Nije mi jasno sta je tu tako komplikovano i ne resivo . Zgrada na Limanu ,kod pijace stoji ne zavrsena cini mi se vise od 20 godina ako ne i vise . Kao i onaj lepi objekat kod pozorista ! Obrazlozenje ; nereseni imovinski odnosi !? Kao da se resavaju izmedju vanzemaljaca , pa resite ih pobogu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.