Sve škole u Srbiji će se povezati sa policijom

Uskoro bi sve škole u Srbiji trebalo da budu povezane sa policijskim stanicama.

Povezivanje škola i policije, kako bi se smanjilo i sprečilo vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama, obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Već sada mnoge škole imaju video-nadzor, a neke od njih su uspostavile vezu sa lokalnim policijskim stanicama.

U uvođenju ove bezbednosne mere prednjači Beograd, gde je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 200 vaspitno-obrazovanih ustanova pokriveno kamerama. Negde su kamere uvele same ustanove, a negde je to učinjeno uz pomoć opština. Kao model za ostatak Srbije može da posluži nekoliko beogradskih opština, gde se snimci iz školskog dvorišta i hodnika u realnom vremenu prenose u MUP i mogu da se prate na monitorima lokalnih policijskih stanica.

"Video-nadzor na teritoriji Palilule, Vračara, Zemuna, Savskog venca, Obrenovca i Starog grada povezan je s monitoring centrima u područjima policijskih stanica. Tokom 2015. godine, i u devet osnovnih škola na teritoriji Čukarice instaliran je video-nadzor, koji je povezan sa monitoring centrom u policijskoj stanici te opštine. U saradnji sa organima lokalne samouprave, PU za grad Beograd nastoji da se monitoring instalira na području svih opština. Ovakav vid saradnje značajno doprinosi podizanju nivoa bezbednosti učenika u školama", navode u MUP-u.

Procene Ministarstva prosvete su da oko 40 odsto škola u Srbiji ima video-nadzor. Ipak, povezanost škola sa policijom van glavnog grada više predstavlja izuzetak nego pravilo.

Direktori beogradskih škola koje snimke šalju policiji kažu da je ovo dobar način da učenike štite od napada drugih đaka, ali i od dilera droge, koji se motaju oko škola, pa i drugih vrsta kriminala.

Direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić kaže da svi oni koji bi hteli da rade nešto protivzakonito unapred odustanu, jer znaju da se sve snima.

"Svako ko bi prišao školi unapred zna da će biti snimljen, a svi snimci se čuvaju najmanje dve nedelje i mogu da se vrate unazad. Tako smo više puta rešavali sukobe između učenika, gde jasno vidimo šta se zapravo dogodilo. Kamere su tu pre svega zbog preventive i nadamo se da će tako i ostati. Imamo 12 kamera i pokriveni su glavni delovi dvorišta i hodnika. Pre nekoliko godina, kada je video-nadzor uveden, to je finansirala opština. U međuvremenu, kako se koja kamera kvarila, sami smo kupovali nove. Opština je platila i povezivanje sa policijom", kaže Bajić.

Dobra su iskustva i OŠ "Vuk Karadžić" iz beogradske opštine Stari grad, iz koje se snimci takođe šalju u policiju. Prema rečima direktora Zlatka Grušanovića, bilo bi dobro kada bi za ceo projekat bezbednosti u školama bilo više novca, pa da više policajaca bude angažovano na praćenju snimaka, kako bi reagovali čim primete neko sumnjivo lice ispred škole.

"Valjalo bi i da sve škole imaju alarme povezane sa policijom, koji bi se oglašavali u stanici čim neko pokuša da provali. U našoj školi o bezbednosti brine i školski policajac, a sami smo ugradili i alarm. Ranije smo imali i privatno obezbeđenje, ali je ono za školu bilo preskupo. Sada postoji samo u onim ustanovama gde roditelji hoće sami da finansiraju privatne čuvare", zaključuje Grušanović.

O bezbednosti u školama brinu i policajci, veće škole imaju policajca koji brine samo o deci iz te ustanove. Ako je reč o malim školama, jedan školski policajac zaduženo je za bezbednost dve, a ponekad i tri ustanove. 

  • Obezbedjenje

    30.09.2016 18:14
    Roditelju
    To je vas stav i to je u redu.Mi smo licencirani radnici i licencirana firma.Od strane koordinacionog tela za bezbednost u skolama je zvanicni podatak poslednji bio da su skole ne bezbedne.Ako koje kakvi biznismeni i sljam u ovoj drzavi moze da ima obezbedjenje pa mogu valjda i deca da imaju svoje.To je stav saveta roditelja.Nemam nameru da se vise oko ovog sa vama nastavljam.UVAZAVAM vas stav.Nikako ne pretim.Svi zajedno radimo kao tim i direktori su zadovoljni.Naravno da pedagog reaguje ali se pravi ipak razlika cije je dete itd.Nekada dizu prosto ruke jer konstantno isti prave problem.Zaista bih Vam mogao jos puno pisati o ovom ali nema potrebe.Bitno je da podrzavamo oboje REALNI prenos u stanicama nase policije.U krajnjem slucaju bilo bi dobro da policija dezura umesto nas u skolama ali za sada im se neda.Svako dobro Vam zelim i molim Vas da ne omalovazavate moj posao koji sa ljubavlju radim.Sve najlepse.
  • Roditelj

    30.09.2016 17:14
    Obezbedjenju
    Sva deca do 14 godina su krivično neodgovorna i policija ne može ni da ih hapsi ni da o njima vodi evidenciju .Od 15-16 godina su mladji maloletnici, a od 17-18 stariji maloletnici. E tek za ove od 15-18 godina nadležna je policija i Centar za socijalni rad.
    To bi Vi kao Obezbedjenje trebali da znate, a ne da mi prodajete bajke da ćete za dete mladje od 15 godina pozvati policiju da ga uhapsi.
    Ako deci mladjoj od 15 godina policija ne može ništa, ne možete im ništa ni Vi.
    Pozdrav.
  • Roditelj

    30.09.2016 16:01
    Obezbedjenje
    Vi to meni nešto kao pretite da škola, a naročito pedagog neće reagovati na nasilje i gurnuće sve pod tepih ukoliko im VI ne kažete da odreaguju, pa ja MORAM da plaćam VAS da mi to obavite?
    E NE MORAM! Platiću advokata i tužiću školu za propuštanje dužnog nadzora.
    A policiju ću da pozovem sam .To bar umem.
    Nemam poverenje ni u kakvo priučeno privatno obezbedjenje i neću da plaćam.U te Vaše izmišljene priče i analize niko ne veruje.Vi pričate bajke da bi ste na lak način zaradili platu, a vaš učinak je NULA.Nema ga.
    Pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija