FOTO: U školskom atlasu Afrika prikazana kao penis, a Kosovo kao država

U ilustrovanom "Atlasu za decu" izdavačke kuće "Vulkan" koji najmlađima treba da olakša upoznavanje sveta, afrički kontinent je nacrtan kao muški polni organ, a ukrašen je i ilustracijom sunca.

U objašnjenju same knjige stoji da će "ovaj lepi ilustrovani atlas sa više od stotinu nalepnica povesti decu na divno putovanje svetom".

"Uz ovu divnu knjigu 'Atlas za decu' deca će moći da nauče mnogo o našoj planeti, kontinetima i zemljama na svakom kontinentu. Oko mape ima još mnogo malih slika i zanimljivih podataka. Sa strane su i deca obučena po običajima svoje zemlje koja drže zastave najvećih zemalja na svakom kontinentu", navodi se u opisu "Vulkanovog izdanja".

Nebojša Burzan, koji je zadužen za dečje knjige u ovoj izdavačkoj kući nije želeo za "Kurir" da komentariše ovaj slučaj.

U "Atlasu" je takođe, prema pisanju "Nedeljnika", Srbija predstavljena bez Kosova i Metohije.

U "Vulkanu" objašnjavaju da je originalni izdavač atlasa iz Rusije, te da nemaju pravo da menjaju tekst.

"Na teritoriji Kosova je u originalnom izdanju napisano - Kosovo. U pripremnoj fazi knjige je čak Kosovo bilo druge boje. Na naše insistiranje, i u originalnom izdanju su naši ruski partneri promenili boju Kosova, a mi u delu tiraža koji se štampa za Srbiju nismo ispisali Kosovo", objašnjava Burzan.

Kako smo se sami uverili, u novosadskim knjižarama ovog "Atlasa" nema. Međutim, nije poznato da li je povučen zbog pažnje koju je privukao ili je rasprodat.

Inače, sporni atlas košta 1.339 dinara. 

  • ?

    12.10.2016 17:39
    A sta treba da prave idiote od dece i uce ih da je


    Kosovo u stvari Srbija?!? I posle se zale da nam je skolstvo u "africi"
  • ja

    12.10.2016 17:14
    svako vidi ono sto mu fali
  • Marko

    12.10.2016 15:41
    @Optimist
    Jel imas sestru da ti je okrecim?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija