Banke više neće smeti da kriju račune funkcionera

Javni funkcioneri moraće ubuduće da prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije ne samo imovinu i prihode u zemlji, već i u inostranstvu, i to ne samo oni, već i njihovi roditelji, usvojitelji, deca i eventualni usvojenici.

Ovo se odnosi na one koji žive pod istim krovom, kao i one koji stanuju odvojeno. Takođe, banke neće moći da odbiju da Agenciji dostave podatke od značaja za proveru izveštaja funkcionera, pozivajući se na bankarsku tajnu.

Novi zakon obavezuje i njih i Narodnu banku da dostave podatke o računima funkcionera i poslovnim odnosima sa bankom njega i sa njim povezanih osoba. Sve ovo predviđa nacrt Zakona o Agenciji, koji će biti na javnoj raspravi do 15. novembra. Ukoliio je funkcioner ponovo izabran, imenovan ili postavljen na istu funkciju i kod njega nema promene imovinske karte, nije dužan da Agenciji podnese izveštaj, već samo da je o tome obavesti.

Agencija će imati obavezu i da postupa po anonimnim prijavama i imaće neposredan pristup podacima iz registra koje vode Uprava za trezor, Agencija za privredne registre i drugi organi vlasti. Dobiće i pravo da neometano pristupa službenoj evidenciji organa javne vlasti, pravnih lica i preduzetnika, pišu Novosti.

Od pravila da funkcioner sme da obavlja samo jednu funkciju, postojaće dva izuzetka: kada ima obavezu da istovremeno obavlja dve ili više funkcija (predsednik Vrhovnog kasacionog suda je i predsednik Visokog saveta sudstva) i kada se stekne više položaja na koje ga biraju građani.

  • Ha, ha, haaaaa...

    14.10.2016 22:15
    Dobar, dobar!
  • tajni računi

    14.10.2016 15:06
    Imamo mi dobre zakone ali ih ne primenjujemo.
    Naši lopovi novac drže u stranim bankama, upravo smo saznali da najveći Srbin, Šešelj lovu drži u Americi i kanadi.
    Mali na Devičanskim ostrvima ....
  • Gari

    14.10.2016 11:24
    Ha ha ha ha ha ha, nasmejaste me do suza! Bolji vic odavno ne procitah.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija