Bakterije u trećini vodovoda u selima

Analiza vode za piće u ruralnim područja Srbije pokazala je da su u 33 odsto uzoraka bile prisutne bakterije odnosno ešerihija koli, objavljeno je danas u Institutu Batut, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će ti rezultati poslužiti za iznalaženje najboljih rešenja koja će popraviti kvalitet vode u selima.

"Ministarstvo zdravlja sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, Svetskom zdravstvenom organizacijom i UNECE pružili su stručnu i finansijsku pomoć za analizu stanja u vodosnabdevanju u ruralnim sredinama u Srbiji, uključujući i zdravstvene ispravnosti i sanitarno-higijenske uslove vodosnabdevanja", naveo je Lončar.

On kaže da će na osnovu rezultata studije biti određene mere koje će poboljšati kvalitet vode, te da će biti sačinjena lista prioriteta.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović rekla je da je studija o ispravnosti vode rađena u prethodnih godinu dana, a da su najčešći sanitarni rizici na vodnim objektima nastali zbog odsustva sanitarne zaštite.

Kao primer je navela neograđena i neobeležena izvorišta, izvore zagađenja koji su u blizini izvorišta, poput nesanitarnih septičkih jama i stajnjaka, zatim odsustvo dezinfekcije vode za piće u 71 odsto ispitivanih seoskih vodovoda. Problem je često, dodala je, u nestručnom i neadekvatnom održavanju i upravljanju sistemima za snabdevanje vodom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.