Uskoro ankete u svim osnovnim školama o školskim uniformama

Specijalni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dragana Milovanović izjavila je da bi već od naredne školske godine uniforma mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji.

Ona je za nedeljno izdanje Večernjih novosti izjavila da ta novina zavisi od toga kada će biti usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

"Razmišlja se o dva modela - da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme. Bilo bi potrebno da svako dete ima po dve letnje i dve zimske uniforme", rekla je Milovanović.

Prema njenim rečima, korist od uvođenja uniformi nije samo brisanje socijalnih razlika, već i smanjenje vršnjačkog nasilja, jer su istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu.

Resorno Ministarstvo je zbog te ideje već poslalo instrukcije školama za sprovođenje ankete da li su za uvođenje uniforme, prenose Novosti. 

Podsetimo, nedavno su dve beogradske osnovne škole uvele đačke kecelje. Đaci ovih škola kažu da im treba manje vremena da se spreme, jer ne treba da brinu šta će obući. Odluku o uvođenju uniformi i kecelja prihvatio je savet roditelja. Više o ovoj temi OVDE.

Pojedine srednje, a sve češće i osnovne škole, u poslednje vreme donose pravilnike o oblačenju i ponašanju učenika, ali i nastavnika. Učenici veruju i da se mnogi od njih ne bi složili sa uniformama, ali da možda ne bi bilo loše da se proba. "Bolje je da imamo uniforme, jer se onda ne bi videlo ko je kako obučen i zbog materijalnog stanja i svega", objasnili su učenici anketirani na ovu temu prošle godine. Više čitajte OVDE.

  • Liman3

    31.10.2016 18:10
    Najzad...
    ...nesto pametno i od ministra!
  • Josip

    30.10.2016 14:42
    1945 živi
    Da nije bilo komunizma podržao bih ideju ali i onda je bila dosta samo 1 (jedna) školska uniforma koju je svako dete ili šilo ili kupilo. Bila je u formi sakoa i na nju se našivao amblem škole. Danas je to čista glupost. Deca će je mrzeti i cepati je namerno. Problem sa vama koji živite u Srbiji je što ste komunisti i tu leka nema.
  • Glupost

    30.10.2016 14:21
    Ako uniforme mogu da pripadaju školi što ne bi i knjige pripadale a ne da se ojade roditelji svake godine? Naravno da će na kraju sve ići preko džepa roditelja, a onaj ko nije imao za novu odeću neće imati ni za uniforme. Čim se pohaba uniforma ili dete izraste taj ko finansijski loše stoji neće moći da priušti novu i eto opet će se primetiti socijalna nejednakost. Vaspitajte decu pa neće trebati uniforme za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija