Usvojeno 30 amandmana na Zakon o sprečavanju nasilja u porodici

Skupština Srbije završila je večeras pretres amandmana na predlog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.
Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predviđa hitne mere - udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi. Osim toga, tu je i profesionalno-disciplinska odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.
 
Od ukupno 153 amandmana, usvojeno je 30-tak, a među njima i onaj koji predviđa da žrtva nasilja mora da bude obaveštena u svakoj fazi postupka njene zaštite, odnosno procesa koji se sprovodi protiv nasilnika. Takođe, prihvaćen je i amandman koji se odnosi na pooštren režim sankcija za odgovorne u Centru za socijalni rad koji krše zakon, a predviđene novčane kazne kreću se od 50.000 do 250.000 dinara.
 
Prihvaćen je i amandman da se evidencija o nasilnicma i žrtvama, kao i okolnostima nasilja umesto pet godina, kako je prvobitno bilo predviđeno, čuva deset godina. Osim toga, prihvaćen je i amandman koji bi trebalo da ubrza postupak koji se odnosi na kontrolu nasilnika nakon izricanja hitne mere udaljenja iz porodice na 48 sati. To znači da će nadležni pratiti sprovođenje hitne mere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.