Karićeva nevinost ili kako je poniženo pravosuđe u Srbiji

Bogoljub Karić sada bez ikakvog straha od hapšenja može da dođe u Srbiju pre kraja godine, kako je nedavno i najavio.
Karić je još pre mesec dana rekao da će doći u Srbiju na svadbu svoje ćerke krajem decembra, a kako je potvrdio, dolazi u subotu na beogradski aerodrom u prepodnevnim časovima.
 
"Jedva čekam da se pojavim kod ćerke Danice na venčanju, a posebno sam srećan što ću se posle toliko vremena vratiti u domovinu", slavodobitno je izjavio Karić za "Blic". Povratak mu je omogućen jer je tužilaštvo odustalo od poslednje dve istrage protiv njega, smatrajući da nema dokaza i to samo nekoliko meseci pre zastarevanja.
 
Prvo je u januaru zastareo postupak koji je vođen pred Višim sudom u Beogradu po optužnici Višeg tužilaštva iz 2010. godine. kojom je Kariću i još 14 osoba na teret stavljeno da su u periodu od 1998. godine do 2005. godine nezakonito izvlačili novac iz "Mobtela". Ta optužnica do zastarevanja nije ni odbačena ni prihvaćena. Prekjuče je Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo da je usled nedostatka dokaza obustavilo dve istareg protiv članova porodice Karić i njihovih saradnika zbog sumnji da su počinili zloupotrebe prilikom privatizacije "Mobtela". Sud je odmah nakon toga ukinuo poternicu.
 
Ove odluke su donete nakon što supruga i brat Bogoljuba Karića četiri godine učestvuju u vlasti. Milanka Karić i Dragomir Karić su postali poslanici u Skupštini Srbije 2012. godine na listi vladajuće SNS. To se ponovilo i na poslednjim izborima aprila 2016. godine, kada je Milanka bila 69, a Dragomir 104. na listi "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".
 
Bogoljub Karić je dobio neskrivenu podršku i od predsednika Srbije. Nikolić je i pre odluka suda i tužilaštva izjavljivao da Karić nije kriv, a u oktobru se sa njim sreo u Moskvi, što je javno i priznao. Viđali su se i u Belorusiji. Premijer Vučić nikad nije javno manifestivao podršku, ali Karić nije propuštao nijednu priliku da ga u izjavama lično hvali.
 
Advokat Božo Prelević navodi za "Blic" da su vlasti od sudstva u Srbiji napravile pijacu. "Kada od suda napravite pijacu, onda čovek ni u šta više ne može da veruje. Hapšenje Karića ima veze s njegovim političkim angažovanjem, a sada njegovo oslobađanje takođe ima veze s politikom. Njegova stranka, supruga i brat su deo vladajuće koalicije. Kako sada da poverujemo da nije kriv? Da mu je svojevremeno prihvaćeno jemstvo, on bi se branio sa slobode i sud bi doneo neku odluku. A sada ne znamo šta je istina", kaže Prelević.
 
Profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da se u slučaju Karić vidi da u Srbiji funkcioniše čisto političko pravosuđe. 
 
"To je direktan i neskriven uticaj političkih partija. Članovi porodice Karić su deo vladajuće koalicije, a morali su da finansiraju partije na vlasti da bi Bogoljub Karić imao ovakav tretman", izričit je profesor Radovanović.
 
Dragomir Karić rekao je za list "Danas" da se njegov brat neće baviti politikom.
 
"On i dalje ostaje predsednik Pokreta snaga Srbije, ali oslobađajuća presuda neće ništa promeniti u Pokretu. Pokret će i dalje ostati u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, sa kojom je od prvog dana u savezu. I dalje ćemo podržavati Vladu i najboljeg premijera koga je Srbija imala, Aleksandra Vučića", naveo je on i dodao da je "pravda pokazala svoje pravo lice".
  • Pera Mitić

    29.12.2016 17:02
    Opa Đuđo
    Eve vrće se bogi. Biće na proleću salate .
  • Frau Baba

    29.12.2016 14:08
    Dva padeža, tri mladeža
    Ja bih to hapsila zbog tog njegovog harmonikaškog ošljarenja i zloupotrebe padeža, a za sve ostalo da robija đuture.
  • NS

    29.12.2016 13:45
    Pravda je da ako se ostali tajkuni setaju slobodno treba da seta i on. Pravda je ili za sve ili za nikoga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.