Od danas novi uslovi za odlazak žena u penziju

Starosna granica za odlazak u penziju za žene podiže se od danas za šest meseci, predvidjeno je novim odredbama o uslovima za odlazak u starosnu penziju.

To znači da će u 2017. godini žene odlaziti u penziju sa navršenom 61 godinom i šest meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saopštio je ranije da će se uslovi za penzionisanje žena koji se odnose na godine života postepeno će se pomerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.

Muškarcima će od danas za prevremeni odlazak u penziju biti potrebni 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života, a ženama 37 godina i šest meseci staža i najmanje 55 godina i osam meseci života.

Penzija se u slučaju prevremenog odlaska trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života predvidjenih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

PIO navodi da ukupno umanjenje penzije u slučaju prevremenog odlaska može iznositi 20,4 odsto.

  • Genocid

    01.01.2017 13:37
    Smradine iz PIO su izračunale da je prosečni životni vek M 72 i Ž 75, da preko PIO treba da im uplatite za 40g radnog staža od 75-200000 eura, a oni onda da vam vrate maksimalno 35000 E (ako ne odapnete u međuvremenu).Diskriminatorni zakon kao da je pravio Hitler za diplomski rad, pogotovu u delu trajnog oduzimanja za prevremeni odlazak.Ne može trajno, kad stekneš uslov mora da ide puna penzija, ili kad neko umre, a ne ode u penziju da fond mora naslednicima da isplati sva davanja.Treba tužiti strazburu ove idiote.
  • ŽENA

    01.01.2017 11:59
    Ja ću svoju penziju moći da ostvarim kada napunim 64, jer ću tada imati 37 godina staža!
    Osećam se strašno diskriminisano u odnosu na žene koje su sa 55 godina ostvarile pravo na starosnu penziju.One će pare PIO FONDA primati duže od mene ravno 9 godina, onosno PRIMIĆE 108 MESEČNIH ISPLATA PENZIJA VIŠE, a ja ću UPLATITI 108 mesečnih rata za PIO više od njih jednom te istom FONDU!.
    Alo. to je preko 40.000 EUR razlike u uplaćenom i primljenom novcu izmedju mene i njih!
    KO će to meni da nadoknadi!?
    Oslobodite žene preko 55 godina koje rade OBAVEZE da uplaćuju pare na ime obaveznog doprinosa za PIO, neću da finansiram TUDJE PENZIJE NA MOJU ŠTETU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija