Vučić: Albanci pripremali napad na Srbe; Tači: Po svaku cenu sprečiti ulazak voza

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije da su specijalne albanske snage pokušale da miniraju prugu kojom je trebalo da prođe voz za Kosovsku Mitrovicu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači izjavio da je naredio da se voz zaustavi, smatrajući ga provokacijom.
"Mi smo večeras saznali da su Albanci i njihove specijalne snage pokušali da miniraju prugu. Nisu ni za to bili sposobni da urade. Nakon toga su poslali svoje jedinici iz mesta Lužane, gde žive svi Albanci i u tim jedinicama nije bilo Srba. Poslali su ih na Jarinje kako bi uhapsili mašinovođu i putnike u vozu. Mi smo mislili da su tim želeli da odnesu neku političku pobedu, ali onda smo shvatili da je taj potez trebalo da dovede do velikog sukoba. Kosovski Srbi su došli na to mesto i okružili jedinicu iz Lužana, okružili su Albance, koji su mimo svih odobrenja NATO-a pozvali 17 oklopnih vozila sa pripadnicima Rose sa željom da večeras započnu sukob širih namera", poručio je Vučić. 
 
Kako je dodao, njegova je odluka bila da se u tom trenutku zaustavi voz kako bi "sačuvao živote i mir, i sprečio sukobe". O ovim dešavanjima su, kako je naveo, obaveštena Evropsku Unija, a uskoro će stupiti u kontakt sa predstavnicima Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.
 
"Ovo je nedvosmisleno upozorenje Albancima na KiM i moja poruka Srbina na KiM - Srbi treba da ostanu na svojim ognjištima, a Albanci da ne pokušavaju da napadnu srpski narod oružjem. Srbija te napade neće dozvoliti. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubijaju Srbije. Molim ih da se ponašaju odgovorno, mir je usvačijem interesu", poručio je Vučić.
 
Sa druge strane, predsednik Kosova Hašim Tačim izjavio je za portal "Gazeta expres" da je je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hisenju i generalnom direktoru policije Kosova Špendu Ahmetiju da po svaku cenu spreče ulazak voza koji je jutros iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu.
 
"Primećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlašćenja na očuvanju teritorijalnog intergriteta i suverenita, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjh poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cenu onemogući ulazak voza na Kosovo. Institucije treba da ostvare te odogovornosti. Dosta je, dosta je. Biće nula tolerancije prema Beogradu na dovođenju u pitanje teritorijalnog integriteta Kosova", izjavio je Tači.
 
Kako je najavljeno, voz će se vratiti za Beograd, dok je za redovne putnike na ovoj liniji obezbeđen autobus koji će ih odvesti do Kosovske Mitrovice.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. 
 
Na Jarinju je pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije koji će kontrolisati voz koji iz Beograda ide ka Mitrovici. 
 
Sa beogradske železničke stanice jutros je krenuo voz do Kosovske Mitrovice, koji je trebalo da stigne do krajnjeg odredišta u 19.00 sati, ali se kompozicija zaustavila u Raški, poslednjoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom. Kosovska ministarka Edita Tahiri pozvala je Brisel da zaustavi voz, na šta je dobila odgovor portparolke EU Maje Kocijančič da "to nije njihov problem".
 
U vozu se nalazio i bivši vođa nacionalističkog pokreta SNP 1389 Miša Vacić koji je novinarima delio vizit karte sa logom Kancelarije za Kosovo i Metohije, zbog čega su Ligasocijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranka tražile ostavku direktora Kancelarije Marka Đurića. Više o tome OVDE.
 
Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih mansitra na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska, o čemu više možete čitati OVDE.
  • Pokemon

    16.01.2017 15:27
    Meni je ipak najludja ona scena specijalaca koji rukama razgrcu sneg po sinama. Sunce ti kalaisano!

    Nema nam druge moramo sad poslati voz u Hrvatsku. Pa ako i oni miniraju pruge onda lepo da se svi pokupimo ko Sirijci pa sto po EU sto po svetu.
  • Kakvi

    16.01.2017 14:25
    su
    Kakvi su ovo bolesnici (SNS+pokret 1989), napravili ikone po vozu...........mislim stvarno zajebali su i srednji vek!!!!!
    Ovakav voz ne saobraća ni na jednoj ruti u Srbiji.
  • Rasejani procesor

    16.01.2017 00:22
    Taj voz ima šanse da potuče Albance do nogu. Kičeraj je opasniji od svakog vatrebog oružja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija