Radnike iz Srbije u slovačkim fabrikama tretiraju kao robove

Novinar nedeljnika "Nedeljnik", objavio je priču o katastrofalnim radnim uslovima u "Samsungovoj" fabrici u Slovačkoj, gde je ilegalno radio tri meseca.
Njegovo iskustvo objavljeno je u novom broju Nedeljnika uz konstataciju da bi posle ovog otkrića bilo realno očekivati reakcije Beograda, Brisela i Bratislave.
 
Kako navodi, iz Srbije put Slovačke, na rad u tamošnjim stranim kompanijama za mizerne dnevnice svakog meseca kreće na hiljade ljudi. Oni odlaze preko različitih agencija, i uz znanje slovačke države, različitih firmi iz Slovačke i Srbije, kao i velikih stranih kompanija koje posluju u toj zemlji, rade bez ikakvog ugovora, kao "turisti", u turama od po tri meseca.
 
"Radi se po 12 sati, za dnevnice dvostruko manje od zakonom propisanih u Slovačkoj, bez plaćene pauze i uz obavezno maltretiranje na poslu, ali i u smeštaju", piše Nedeljnik.
 
Navodi se primer jedne fabrike Samsunga smeštene u opštini Galanta u kojoj radi više od hiljadu ljudi. A tu su i Jasplastik, FM Logistic, SHC, Fine DNS i desetine drugih u Slovačkoj. Navodno, čak 90% radnika u proizvodnji u tim fabrikama su građani Srbije.
 
"Kako je moguće da kolone autobusa nesmetano prevoze hiljade ljudi iz Srbije svakog meseca kroz granične prelaze odvozeći ih u centar Evropske unije da rade bez ugovora o radu? Da li Ministarstvo rada ne zna, Centar za kontrolu migracija ne vidi, Carina, MUP, MIP? Jedini ugovor (vrlo nejasan) koji se potpisuje u autobusu pred polazak, jeste onaj sa Agencijom čija nadležnost se završava na granici sa Mađarskom. Odatle, ista agencija samo registrovana u Slovačkoj preuzima rukovođenje i raspoređuje radnike prema potrebama svake pojedinačne kompanije. Putnici u autobusima ne znaju u koji grad idu, gde će biti smešteni, gde i na kojem radnom mestu će raditi", piše Nedeljnik.
 
Konstatuje se da kompanija Samsung (u ovom slučaju) po ceni jednog prosečnog televizora u maloprodaji može da isplati dnevnice za nekoliko stotina stranih radnika. Slovačkoj na ime poreza ostaje profit u državnoj kasi, a agencije uzimaju pare po svakom dovezenom čoveku.
 
Ceo tekst sa svedočenjem radnika u fabrikama u Slovačkoj i ekskluzivnim dokumentima i izvodima iz ugovora, možete pročitati u novom broju Nedeljnika, koji je od danas na kioscima.
  • Teacher

    28.12.2017 11:57
    TutorABC
    @Odin
    Radim za TutorABC od avgusta 2016. i održavao sam uvek visok prosek, oko 9,7 i zarađujem više nego dobro. Ne bi se moglo reći da se nisam snašao - naprotiv. Ipak, spremam da dam otkaz jer mi je dosta njihove beskrajne pohlepe, nepoštenja, nekorektnosti i arogancije. Nas sa Balkana u TutorABC tretiraju kao robove i to je neosporna činjenica. Jeste, može se jako lepo zaraditi ali sistem koji su razradili do detalja je takav da što više radiš više te pljačkaju. Ja sam vodio statistiku koja je više nego jasna, broj studenata koji me nisu ocenjivali rastao je iz meseca u mesec i to gotovo linearno i sada je preko 60%, Na taj način zakidaju nam bonuse i primoravaju nas da radimo za osnovnu platu. Drugo, sada su smislili da će kažnjavati novčano za loše ocene a koliko ih poznajem a poznajemo ih više nego dobro, sami će nam i davati te loše ocene. Ima li ikakve logike u tome što nam studenti koji nisu mogli prisustvovati času jer im je internet očajan ostavljaju u besu najgore ocene? TutorABC je užas!
  • postman

    17.02.2017 15:16
    Drugačije viđenje
    Pročitajte drugačije viđenje rada u Slovačkoj. https://dotkomsite.com/2017/02/10/novosadska-mladost-u-slovackoj/
  • jole

    15.02.2017 21:02
    Ma za djavla crnog
    Potpuno razumem ljude koji nemaju drugog izbora. Medjutim, pitam ja njih da li misle da ce tako moci do penzije.Vratite se na dan izbora, pa da izaberemo i djavola crnog, od ovog crnji ne moze biti.Ne dozvolite da vam se i deca tamo radjaju na crno ako Vi morate raditi na crno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.