Vlasnici kombija protestuju 24. februara

Vlasnici kombija će u petak, 24. februara, organizovati novi protest zbog zabrane obavljanja prevoza tim putničkim vozilom izmenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.
Predsednik udruženja "Kombi prevoz putnika" Branko Petrešević rekao je da će se okupiti oko 200 prevoznika koji će od novobeogradske Arene, Brankovim mostom, preko Slavije proći pored zgrade Vlade Srbije.
 
"Sa predstavnicima države smo samo jednom razgovarali i to uglavnom sa činovnicima. Država nam predlaže da prodamo kombije i kupimo mini autobuse, ali kome da ih prodamo", rekao je Petrešević i dodao da su kombi vozila sa 8+1 sedištem, kategorisana kao putnička, ali da do sada nije bilo smetnje da se njima obavlja javni prevoz.
 
On je kazao da su do 2012. godine vlasnici kombi vozila koji su njime obavljali prevoz putnika mogli da dobiju rešenje za obavljanje javnog prevoza putnika. "Ministarstvo finansija i danas prima naše fakture o prevozu putnika kombi vozilom, a i sami koriste ta vozila za prevoz", rekao je Petrešević.
 
Izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu 13. februara ove godine kombi vozilima se više ne mogu prevoziti putnici, već se može koristiti isključivo kao putničko vozilo sa sopstvene potrebe.
 
Novi zakon predviđa oštrije novčane kazne, kao i oduzimanje vozila. Ti propisi su, po tumačenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doneti kako bi se obezbedila sigurnost putnika.

Procenjuje se da u Srbiji ima registrovanih od 500 do 700 kombi vozila, sa najviše devet sedišta.

Podsetimo, ukidanje kombi prevoza dovelo je do polemike - koliko preduzetničke inovacije u Srbiji država namerno guši, jer od njih nema koristi, a koliko je reč o nelegalnom, zaobilaženju plaćanja taksi na koje su primorani svi ostali, o čemu više OVDE.
  • Tanja Matejic

    18.02.2017 12:09
    to shto se navodi bezbednost kao razlog je chista glupost..u redu je da kombi prevoznici imaju svoje firme i placaju uredno porez ali nije u redu shto ih Zakon uslovljava da mogu samo svoje zaposlene da prevoze, a shta cemo sa fizichkim licima koji imaju kombije u vlasnishtvu?..mogu da prevoze srodnike svoje prema chlanu 13..ti koji su ovaj Zakon pisali nisu pravnici..ili su jako glupi pravnici..obuhvatili su sve one koji imaju kombi ili neko drugo putnichko vozilo sa vishe od 5 sedishta..pa vi niste normalni!
  • Novosadjan

    17.02.2017 22:55
    Koliko vidim po gradu i dalje se voze kombi vozila i to puna čisto sumnjam da voze familiju. Ili gresim
  • Pera

    17.02.2017 18:25
    Koliko mogu da primetim divlji prevoznici i dalje nesmetano rade. Kradu putnike i voze protivno Zakonu.
    Zar je moguce da je dovoljno dati 100 do 200 dinara patroli?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.