Vlada prekršila zakon uvođenjem privremenih mera

Vlada Srbije uvela je privremene mere u opštinama Vrbas, Odžaci i Zaječar, ali je pritom prekršila rokove predvidjene Zakonom o lokalnoj samoupravi, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Mediji su preneli da je Vlada Srbije imenovala u te tri opštine i privremene organe, pošto su trojica predsednika opština iz Srpske napredne stranke 23. i 25. januara podneli ostavke, uz obrazloženje da treba racionalizovati troškove i lokalne izbore u tim opštinama održati zajedno s predsedničkim izborima.
 
"Ono što je zanemareno jeste da zakonom predvidjeni rok od mesec dana u slučaju podnošenja ostavki nije istekao. Prostom računicom, uslovi za raspuštanje lokalnih skupština i uvodjenje privremenih mera u Zaječaru i Odžacima stiču se 23. februara, a u Vrbasu dva dana kasnije, 25. februara", navodi VOICE.
 
Odluka o uvodjenju privremenih mera nije objavljena na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, niti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čiji predlog, u skladu sa zakonom, vlada donosi odluku. "Nemamo još uvek odluku vlade, a nije objavljena ni u Službenom glasniku", potvrdili su u opštini Vrbas.
 
Preuranjeno objavljena odluka vlade tako bi trebalo da 'nadomesti' neuskladjenost rokova koje odredjuju dva izborna zakona. Dok Zakon o izboru predsednika Republike odredjuje da od dana raspisivanja izbora ne može proteći manje od 30 dana, za lokalne najkraći rok je 45 dana.
  • Mirko

    18.02.2017 20:00
    @Joca
    "Dali" se piše odvojeno, Joco tj. "Da li" jer postavljaš pitanje. Reč "Jeste" odnosno "Da" i upitna rečca "li" se pišu odvojeno osim ako izostavljaš slovo "i" pa pišeš sa apostrofom "dal'". Prvo pravopis, pa onda komentari. ;-)

    Inače, tačno je da je Vlada prekršila zakonski okvir, ali koga briga. Ovde sve prolazi jer su ljudi nepismeni, neobrazovani i nemaju m*da.

    Uzdravlje.
  • Tomi

    18.02.2017 18:33
    I sta ce sada biti?
    Niiistaaa.
  • Joca

    18.02.2017 16:45
    Ko je on
    Dali je predsednik vlade pravnik ili autolimar,kad se ovako postupa sa zakonom i dali je to covek koji obecava kao predsednik drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.