Svaki stanar zgrade dobiće uputstvo o novom Zakonu o stanovanju

Stanari zgrada narednih dana bi trebalo da dobiju uputstva koja će ih upoznati sa novim Zakonom o stanovanju.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da bi Zakon o stanovanju mogao u potpunosti zaživeti tek za oko godinu, tačnije, kada sve zgrade u Srbiji budu imale upravnike.
 
"Uputstvo će biti dostavljeno vlasnicima stanova u zgradama, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona o stanovanju. Razgovaramo i s Privrednom komorom Srbije u vezi s obukom upravnika zgrada i sve će biti urađeno sinhronizovano kad je reč o eventualnim pitanjima i problemima", navela je Mihajlović. Prema njenim rečima, Zakon o stanovanju odnosi se na sve građane Srbije, pripremaju se razna objašnjenja njegove primene, i ništa se neće raditi represijom i kaznama, već tako da se ljudima objasni korak po korak šta treba da rade. 
 
I dok se čeka na primenu tog zakona, u mnogim sredinama posao upravnika zgrada već odavno obavljaju firme. Novosadska firma "Home unity" taj posao obavlja u više od 130 zgrada sa čijim je skupštinama stanara sklopljen ugovor, a prema rečima vlasnika Ivana Kabića, nedavno su ugovori s većinom skupština stanara obnovljeni.  
 
"Pretpostavljam da su nakon donošenja tog zakona građani/stanari bili zabrinuti zbog toga što je spomenut novac, odnosno što imaju obavezu da ga sami obezbede za angažman profesionalnog upravnika zgrade. Naglašavam da se mesečno po stanu za posao upravnika zgrade izdvaja 200 do 300 dinara i mislim da je mnogo važnije da stanari budu svesni toga da profesionalni upravnik profesionalno i odgovorno radi svoj posao, da će zgrada biti održavana kako treba i po najpovoljnijim cenama", navodi Kabić za "Dnevnik".
 
On podvlači da profesionalnog upravnika zgrade, zapravo postavlja/bira skupština stanara, koja može i da ga promeni ukoliko stanari nisu zadovoljni kako obavlja posao. 
 
"Stanari odlučuju o svemu, a upravnik zgrade vodi računa o tome da svi poslovi u njegovoj nadležnosti budu urađeni valjano i na vreme. Uvek je dostupan, a za obavljanje neke intervencije u zgradi uvek se pribavljaju tri ponude i bira najbolja. Posao profesionalnog upravnika nije nimalo lak, valja uskladiti mišljenja i potrebe velikog broja ljudi, na vreme sve organizovati i uraditi da bi bilo što manje problema koji se javljaju pri zajedničkom stanovanju u zgradama. Takođe, stanari bi trebalo da budu svesni toga da je cilj povećanje standarda i način življenja u zgradi te da upravnici rade savesno jer im je to posao za koju zarađuju platu", dodaje Kabić.
 
Ukoliko se neka zgrada odluči da angažuje profesionalnog upravnika, potpisuje se ugovor sa skupštinom stanara. Profesionalni upravnik je odgovoran za svoj rad i podnosi finansijski izveštaj o svom radu. Troškovi za angažman profesionalnih upravnika obezbeđuju se preko računa "Informatike".
 
Dodajmo da će, prema novom zakonu, zgradom moći da upravlja i podstanar, o čemu više možete pročitati OVDE.
  • Dubravka

    24.01.2019 16:57
    Interes
    Nas upravnik zgrade je upravnik samo iz svog interesa. Zauzeo je ceo deveti sprat pa cak mu i lift kucica sluzi kao ostava.
  • Rastko

    29.09.2017 13:58
    Radoznali
    Zelim da pitam kako se smenjuje profesionalni upravnik zgrade ili uopste upravnik (ako je to neko od stanara ili podstanara zgrade)?
  • stanar

    24.02.2017 18:58
    odgovaraju?
    Kome oni odgovaraju za podizanje novca sa računa skupštine stanara? Da li stanari imaju uvid koliko para se troši?
    Skupština stanara je FIRMA sa poreskim brojem i sa računom u banci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.