Čak 44.869 penzija iz Srbije mesečno ide u bivše republike

Srpski penzioni fond isplaćuje čekove i osiguranicima širom nekadašnje Jugoslavije.
Najviše odlazi u Republiku Srpsku (11.650), Hrvatsku (10.613), Federaciju BiH (7.997) i Crnu Goru (5.958).
 
S druge strane, Fond PIO nema evidenciju drugih država koje isplaćuju penzije našim ljudima, niti korisnici imaju obavezu da o inostranoj penziji obaveštavaju Fond PIO. Zbog toga ne postoji precizan zbirni podatak o broju korisnika koji imaju prebivalište u Srbiji, a penzije primaju iz drugih država.
 
Prema rečima Miroslava Mirića iz Fonda PIO, u vreme postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, svaka republika imala je svog nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja, a zakonski propisi uređivali su ostvarivanje prava na penziju tako što je za odlučivanje o pravu bio nadležan onaj fond kod koga je osiguranik ostvario poslednje osiguranje.
 
"Naravno, pri utvrđivanju ispunjenosti uslova za penzionisanje, kao i za određivanje visine penzije, uziman je u obzir staž navršen kod svih republičkih fondova, kao i kod Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika", kaže Mirić.
 
Sagovornik objašnjava da je, raspadom federacije, u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja nastao pravni vakuum. Dovedeno je u pitanje preuzimanje staža ostvarenog u drugim republikama, jer je potpuno jasno bilo da refundacija neće biti moguća, ili bar da se neće uraditi na onaj način kako je to bilo uređeno u SFRJ.
 
"Jedino ograničenje ogledalo se u tome što se staž ostvaren u drugim republikama priznavao samo do dana kada su te republike stekle nezavisnost, odnosno dok su bile deo jedinstvenog pravnog sistema. Kasnije je unapređenje međusobnih odnosa novonastalih država omogućilo sklapanje bilateralnih sporazuma o socijalnom osiguranju koji su u pravne sisteme tih država uneli novu proceduru, ponovno određivanje penzije, koje se često kraće naziva preračun", kaže Mirić.
 
Fond PIO isplaćuje penzije korisnicima koji žive u bivšim republikama SFRJ oko 24. u mesecu za prethodni mesec i ne postoji bilo kakav zastoj u isplati, niti problem. Korisnicima koji žive u drugim državama penzije se isplaćuju tromesečno, zbog relativno niskih iznosa penzija i velikih bankarskih troškova po ovim transferima. Takođe i ove isplate idu redovno, bez ikakvog zastoja ili problema.
 
Ponovno određivanje penzije je procedura koja omogućava penzionerima koji su svoje pravo ostvarili uračunavanjem staža ostvarenog u dve ili više republika SFRJ da svaki nosilac osiguranja preuzme obavezu isplate penzije za staž koji je kod njega ostvaren. Stupanjem međunarodnih ugovora na snagu, nastupila je obaveza za nosioce osiguranja da sve takve korisnike penzija prepoznaju i da za njih po službenoj dužnosti pokrenu postupke.
 
"Postupci se, međutim, pokreću samo za korisnike koji su pravo ostvarili u periodu od izdvajanja republike u kojoj su ostvarili staž iz SFRJ, do dana kada je sporazum o socijalnom osiguranju sa tom državom počeo da se primenjuje", kaže sagovornik Novosti.
  • Pera pesak

    25.02.2017 15:54
    Hrvatska isplacuje svojim penzionerima koji zive u Srbiji više od12000 penzija u €.
  • city svega

    25.02.2017 14:15
    Da li i koliko Fond PIO isplaćuje stanovnicima (državljanima) (Republike) Kosovo (i Metohija)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.