Zahvaljujući izborima, roditelji i dalje mogu dobiti povrat PDV-a na bebi opremu

Roditelji koji imaju pravo na refunaciju PDV-a za kupljenu hranu i opremu za bebe mogu da nastave da nastave da sakupljaju račune, uprkos tome što je povraćaj PDV zakonom ukinut krajem 2016. godine.
"Danas" piše da je povraćaj PDV-a ukinut u decembru, ali će odredbe tog zakona važiti sve dok država ne usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je trenutno u fazi Nacrta prošao javnu raspravu, ali će zbog predsedničkih izbora dodatno biti odložen i morati ponovo da prolazi kroz istu proceduru.
 
"Nacrt zakona finansijskoj podršci porodici sa decom prošao je fazu javne rasprave i dobijanja potrebnih mišljenja, ali zbog raspisanih izbora nije išao u dalju proceduru. Tekst nacrta će ponovo morati da prođe fazu dobijanja mišljenja, kako bi potom bio upućen u dalju proceduru u prvom kvartalu ove godine", navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.
 
Međutim, kako izbori još uvek nisu raspisani, ali se zna da će biti u aprilu, sasvim je izvesno da zakon neće moći da uđe u dalju proceduru do kraja aprila, a na njegovo usvajanje čekaće se verovatno nekoliko meseci. Do trenutka kad parlament izglasa taj zakon, Poreska uprava će, kao i u prethodne četiri godine, biti nadležna za refundiranje PDV-a.
 
Rok za predaju računa koji su roditelji sakupili tokom druge polovine 2016. bio je od 1. do 15. februara i PU će uskoro znati koliko je tačno podneto zahteva i u kom iznosu. Sledeći rok za predaju računa za povraćaj PDV-a je početak jula
 
Savet roditeljima je da čuvaju račune na kupljenu hranu i bebi opremu, što im naravno ne garantuje da će, ukoliko novi zakon ne bude usvojen pre toga moći pravo na refundaciju i da ostvare.
 
Povraćaj PDV na bebi opremu uveden je 2013. godine, a pravo na refundaciju imaju roditelji čija primanja ne prelaze milion dinara godišnje. Namera države je da novim zakonom poveća roditeljski dodatak za rođenje deteta i tako nadomesti ukidanje povraćaja PDV-a na bebi opremu. U Srbiji se tokom 2016. isplaćivao dodatak za 60.476 dece.
 
Za prvorođeno dete država je isplaćivala 38.000 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto dete isplaćuju mesečno iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192, za treće 11.146, a za četvrto 14.861 dinara.
 
Između ostalog, država je u nekoliko navrata obećala i pomoć za treće dete u porodici, ali to ni posle pet godina nije sprovedeno u delo. Više o tome OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.