Srbija prva u Evropi po broju funkcionalno nepismenih

Srbija je prva u Evropi po broju funkcionalno nepismenih, gde više od milion ljudi nema ni osnovnu školu, rečeno je danas na diskusiji Debatnog kluba "Šta nam je u glavi".
"Srbija je druga zemlja u svetu po egzodusu mozgova i onda nam neko priča da se ne vraćamo u prošlost", rekao je sociolog Ratko Božović.
 
On je istakao da je problem Srbije što svi idu za vođom, a ne za zakonom i da je uspostavljen autoritarni mentalitet. "Mi pripadamo manjini koja je na margini, javno mnjenje je bez dijaloga. Imamo problem što nema slobode, a bez slobode nema istine. Živimo u takvoj lažomaniji, da nam se istina čini kao nešto nestvarno", rekao je Božović.
 
Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da su društva koja su uspostavila kontinuitet i izgradila alogoritme društvenog života uspešna i vladaju civilizacijom. "To je primer Kine. Da li je car ili Si Đinping, to je mandarinski sistem. Mi Srbi se borimo protiv kontinuiteta i svaki naši izbori vode se parolama "promene, promene". Nisi rešio osnovnu dilemu - revolucija ili pravo. Rusi vole autoritaran sistem i imaju Putina. Drugo pitanje na koje nisi odgovorio je da li hoćeš tržišnu ekonomiju ili ne. To je kao da uđeš u prodavnicu da kupiš cipele, ali nisi siguran da li bi možda i papuče, pa zveraš okolo i izabereš šta je jeftinije. Kontinuitet je dobar ako znaš pravac, ali Srbija luta"rekao je Zec.
 
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić ocenio je da je Srbija podeljena "na ostrva koja se međusobno ne dodiruju" i između kojih nema dijaloga. On smatra da bi uloga institucija trebalo da bude u uspostavljanju dijaloga.
 
Zoran Gavrilović iz Biroa za istraživanje društvenih istraživanja (BIRODI) rekao je da je ta organizacija radila istraživanja sa profesorima univerziteta, sudijama i tužiocima i građanstvom.
 
"U Srbiji je izražen taj osećaj besperspektivnosti. Anomičnost je naročito izražena kod mladih", rekao je Gavrilović i naveo da 75 odsto ispitanika smatra da se ne zna ko govori istinu u ovoj zemlji, a sa tim stavom se slaže čak 91 odsto mladih od 18 do 29 godina.
 
Na pitanje o budućnosti života u Srbiji, optimističan stav ima 47 odsto ispitanika, ali samo svaki treći od 18 do 29 godina, rekao je Gavrilović. "Ono što nas je "potopilo" jeste odgovor jedne učenice srednje škole u Boru zašto bismo se borili protiv korupcije u zemlji u kojoj ne želimo da živimo", naveo je Gavrilović.
  • vladimir

    07.07.2018 14:43
    za alijasa
    Izvinite ali pomesali ste pojmove funkcionalne nepismenosti i funkcionalne pismenosti. Obzirom da ste prilicno tacno napisali sta je funkcionalna pismenost, upravo sam vam napisao sta je funksionalna nepismenost( po definiciji iz 1970 gog. kada je ovaj pojam uveden u Evropi).
  • vladimir

    07.07.2018 14:35
    za Alijasa
    Ne treba da sumnjate u istinitost. Recimo verovatno niste znali da je Jordan procentualno najobrazovaniji narod na svetu. (Rusi su na drugom mestu) Nemacka je medju zadnjima, ali samo zbog drugacijeg nacina skolovanja (nije po Bolonji). Njihove interne kvalifikacije (od 6 meseci do 3 godine) ne ulaze u zvanicnu statistiku. Obzirom na vas komentar sumnjam da znate tacno sta znaci funkcionalna nepismenost. Funkcionalno nepismen covek obicno zna da cita i pise. Znanje koje je stekao u skoli ne moze da primeni u zivotu niti je u stanju da ga prosiruje uz svakodnevni rad i bitisanje. Uzroci su najcesce losi skolski programi (Stipe Suvar i sl.). Pojam Funkcionalne nepismenosti je ozvanicen 1970 god. Po tome mi smo prvi u Evropi, a drugi smo po broju stvarno nepismenih (u Srbiji, jednih i drugih zajedno ima oko 1700000). To su uglavnom Vucicevi biraci. (najveci broj penzionera, koji nikad nisu izasli van nekadasnje Jugoslavije)i njih je sa malo mozga najlakse pridobiti. Ni ovi pre Vucica nisu mnogo pametni cim nisu uspeli to da urade dok su jos bili na vlasti. U ovom trenutku (dok je odnos zaposlenih i penzionera 1:1 njega je nemoguce skloniti demokratskim putem. Ne treba cak ni da im povecas penzije. Samo malo smanji onima sa "velikim" penzijama i eto ti 700.000 glasaca.(nek komsiji crkne krava-Funkcionalna nepismenost). Sledecih 20 god. minimum mi smo u debelom s . . . u.
  • AleksandarVojvođanin

    07.03.2017 18:47
    Birači
    Kad se dodaju i oni polupismeni, eto glasačkog tela SNS!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.