Do kraja 2017. bez lista čekanja za zračenje, stižu novi radiolozi?

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije počinje da radi novi aparat za zračenje. To je poslednji od četiri aparata koje je kupila država i za koje je Vlada Srbije izdvojila blizu 700 miliona dinara.

Ovo je istorijska godina za onkologiju, na 250.000 stanovnika imaćemo jedan aparat i do kraja 2017. neće biti listi čekanja, kaže za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Odobreno je 2.000 radnih mesta u zdravstvu.

"Ono što smo obećali to smo i uradili. U petak su prvi pacijenti bili na tom aparatu, a od sutra će aparat biti u redovnoj proceduri. Pacijenti više neće morati u 23.00 i 00.00 da dolaze kako bi stigli na vreme, sada ćemo raditi u dve a ne tri smene i biće kraće liste čekanja u Beogradu", rekao je ministar Lončar.

U septembru, odnosno oktobru prošle godine, pušteni su u rad aparati u Nišu i Kragujevcu. U Nišu su liste čekanja smanjene za 75 odsto, dok ih u Kragujevcu nema, istakao je Lončar poručivši da se ide u nabavku novih aparata. Ministar je rekao da se 28. marta završava tender Svetske banke koji ne može da padne.

"Stići će još šest-sedam novih aparata, i to ne samo aparata, nego i simulatora i bunkera. Naši pacijenti neće biti žrtve birokratije ili nekih tendera kao u Kamenici. Do kraja godine stižu aparati. Ovo je istorijska godina za onkologiju, na 250.000 stanovnika imaćemo jedan aparat i do kraja godine neće biti lista čekanja", rekao je Lončar.

Lončar ističe i da je Srbija u završnoj fazi kada je u pitanju nabavka sajber-noža. "Biće za malu karlicu, abdomen, grudni koš i kičmu, to je aparat za zračenje tumora koji ne mogu da se operišu hirurškim putem", objasnio je Lončar.

Na pitanje da li će Srbija imati dovoljno lekara radiologa koji će raditi na novim aparatima, Lončar je rekao da će u narednih nekoliko meseci biti primljeno više stotina lekara.

"U narednih deset dana 'Batut' donosi nove normative. Nećemo više čekati da specijalista ode u penziju, nego pre nego što ode u penziju primamo mladog lekara. On dobija posao i specijalizaciju, da nam se ne bi desilo kao u okruženju da smo uložili u infrastrukturu i opremu, a da nije bilo ko da radi. U narednih nekoliko meseci više stotina lekara dobija novi posao. To je minimum 2.000 radnih mesta za zdravstvene radnike, a minumum 500-600 mladih lekara. Moramo da učimo iz iskustva onih koji su negde pogrešili", zaključio je Lončar.

  • ajde mile ne zvizdi

    12.03.2017 16:21
    Cekaj mile i nebudi vise toliko negativni kad budu 12 godina onda pocni, nisi se javljao i kritikovao kad su tvoji pustali kobajagi sale u Kamenici ili si i ti jedan od tih
  • haha

    12.03.2017 15:54
    Stizu novi radiolozi? Odakle, iz Bangladesa? Ako mislis na ove sto ces da iskolujes za sledece 4 godine, budi uveren da ce tih 4 godine koliko traje specijalizacija provesti osim u ucenju radiologije u ucenju nekog stranog jezika, jer je to zanimanje deficitarno u celom svetu, i svugde je plata od 7 do 10 puta veca nego sto ti mislis da platis svog specijalistu.
  • Hm

    12.03.2017 15:33
    Jos jjedna laz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.