Građani nisu spremni da prijave poslodavca

Podrška građana Srbije suzbijanju sive ekonomije najveća je u poslednje tri godine i dostigla je 94 odsto, dok 60 odsto smatra da je država odlučna da se izbori sa tim problemom, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Po istraživanju koje je rađeno u februaru, skoro polovina ispitanika smatra da je obim sive zone smanjen u poslednjih godinu dana. Čak dve trećine građana ocenjuje da država ne kažnjava adekvatno poslovanje u sivoj zoni, naveo je NALED.
 
Primetno je da građani nedovoljno prepoznaju svoju ulogu u suzbijanju sive ekonomije i 66 odsto ističe da nije spremno da prijavi poslodavca koji zapošljava na crno, iz straha za radno mesto.
 
Takođe, 80 odsto ispitanika ne bi prijavilo radnju ili kafe gde ne dobiju fiskalni račun jer im nije potreban, ne žele da ulaze u raspravu ili smatraju da država o tome treba da vodi računa.
 
Veliki pomak, kako je ocenjeno, jeste pad broja građana koji nikad ne traže račun - sa 50 na 29 odsto, dok izazov ostaje kupovina na crno, s obzirom na to da čak 20 odsto građana bar ponekad kupuje akciznu robu (kafu rezani duvan, alkoholna pića, cigarete i benzin) na nelegalnim mestima prodaje.
  • Liman3

    24.03.2017 18:25
    Pa prijavili bi...
    ...radnici gazde za razne mahinacije ali najveci problem je kad radnik prijavi gazdu nekoj inspekciji ubrzo ta ista inspekcija javi tom istom gazdi poimence ko ga je prijavio i najavi mu se da ce doci u inspekciju po prijavi da se spremi i sredi potrebne papire da ispadne da je sve u redu i kako onda radnik da prijavi gazdu inspekciji kad posle taj radnik bude etiketiran od strane gazde i ne moze vise nigde u privatnom sektoru da se zaposli i onda se cudite zasto radnici cute?! Ocistite prvo inspekcije od takvih korumpiranih inspektora koji bi trebalo da rade u interesu gradjana a ne pojedinaca i onda se cudimo posle zasto mladi beze iz Srbije?! A najbitnije je da se nateraju svi poslodavci koji imaju privatne firme da daju normalne godisnje odmore a ne minimalne ili nikakve, da prijave radnike na ceo iznos i ne samo iznos vec da to bude normalna plata a ne minimalac kao u vecini slucajeva 99%, da nas ne teraju da zvanicno potpisemo za 8smocasovno radno vreme a radimo u proseku 10 sati dnevno i svaki vikend da bi dosli do cifre od 216 radnih sati za minimalac a da uvedu kazne koga uhvate u bilo kakvom prekrsaju mu oduzmu celokupnu imovinu i zavrsi u zatvoru na minimum 10 godina pa bi se valjda kaznama uveo neki red a ne da mi posle kad odemo u penzije iz privatnog sektora postanemo socijalni slucajevi!
  • Nervirach

    24.03.2017 07:37
    Jesu. Ali kakva vajda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija