Stručnjaci će proceniti da li će Srbija dozvoliti GMO hranu

Trgovina bez ikakvih prepreka zahteva se od svih članica Svetske trgovinske organizacije.
Da bi Srbija postala njen deo, mora da dozvoli promet genetski modifikovanih proizvoda na svojoj teritoriji. Prepreka na putu do članstva je zakon koji to ne dozvoljava. Iz resornog ministarstva najavljuju formiranje Saveta za bezbednost hrane, koji će dati poslednju reč.
 
"Ako želimo u STO, mi moramo neke stvari da ispunimo. Ali je pre svega važno šta misli struka i šta misli država i narod o tome, to je najvažnije. Jako je važno da mi ovde ne pogrešimo jer samo jednom imamo pravo na odluku, ne dva puta u ovom slučaju", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.
 
A odluka ne sme biti zeleno svetlo GMO hrani, smatraju pobornici organske proizvodnje. Upozoravaju da bi ekonomski gubici bili nemerljivi.
 
"Mi smo veliki izvoznik semena. U slučaju da dozvolimo GMO, pošto nemamo proizvodnju GMO semena, mi ćemo najednom postati uvoznici, što će reći da ćemo sva sredstva i podsticaje davati za seme", kaže Nada Mišković iz "Srbije organike".
 
Osim računice, na njihovoj strani je, kažu, još jedan argument - štetan uticaj genetski modifikovanih organizama na zdravlje ljudi. Na suprotnom stanovištu stoji drugi sagovornik Javnog servisa.
 
"Genetički modifikovane biljke do sada su dokazane da nisu štetne i nisu otrovne, one se koriste više od 20 godina za ishranu stoke i ljudi koriste tu stoku u ishrani. Genetski modifikovani organizmi će se u budućnosti koristiti. Jedan primer za korišćenje u velikoj, masovnoj upotrebi to je veštački insulin", kaže genetičar Gordana Šurlan Momirović.
 
Protivnici su u jednom saglasni. Genetski modifikovani proizvodi trebalo bi da budu jasno obeleženi.
 
Amerika prednjači u proizvodnji GMO hrane. Slede Brazil, Argentina i Indija. U Evropi ova hrana ima mnogo protivnika. Čak 19 članica EU zabranilo je njen uzgoj, a dozvolilo promet. Srbija je restriktivnija - genetski modifikovani organizmi ne smeju niti da se gaje niti prodaju. To, međutim, ne sprečava nelegalni uzgoj.
 
Fitosanitarna inspekcija je prošle godine utvrdila da se na 10 hektara u Mačvi i Sremu sadi genetski modifikovana soja. Protiv vlasnika parcela podnete su prekršajne prijave.
  • Prle

    03.04.2017 08:27
    stući narod
    Monsanto (MON) je američki multinacionalni i agrikulturalno-biotehnološki gigant, vodeći svjetski proizvođač herbicida i GMO sjemena. Poznati su po trgovini i lobiranju za GMO legislativu u raznim državama, ponajviše u zemljama Južne Amerike. Mnogi ih optužuju za korištenje dječje radne snage, samoubojstva farmera, uništavanje prirodne soje, kukuruza i žita i korumpiranje političara, pod opaskom lobiranja. Danas su vjerojatno najomraženija svjetska korporacija.

    http://www.dnevno.hr/planet-x/tezak-poraz-monsanta-na-sudu-dokazano-je-gmo-izaziva-tri-puta-vecu-smrtnost-869787/
    https://zelenenovine.wordpress.com/organska-poljoprivreda/monsanto-ne-moze-u-francusku-francuzi-opet-zabranili-gmo/
  • Dario

    03.04.2017 00:06
    To ce biti dozvoljeno veoma brzo, jer je vlada dobila nalog da to uradi. Novine ce objaviti kada je sve gotovo, i nikom nista.. svest amebe u Srbiji..
  • Marti

    02.04.2017 22:33
    @steva
    GMO nije otpornija na gamad i bolesti već je otpornija na otrove kojima se bolesti i štetočine suzbijaju. To znači da se razni pesticidi nemilice bacaju zagađujući zemlju vazduh i vodu. Na tom zemljištu ne može da nikne ni jedna travčica koja nije GMO niti bilo kakav drugi oblik života. Sam usev po sebi nije opasan niti u značajnoj meri različit od organskog, ali potentni otrovi koji satiru sve što nije GMO usev su itekako štetni. I nikakav stručnjak ne može razumno biće ubediti da su organski proizvedene biljke i one tretirane teškim metalima podjednako zdrave. Monopol nad GMO semenom je posebna priča.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.