Milunka Savić među deset najvećih boraca svih vremena

Srpska heroina iz Prvog svetskog rata, Milunka Savić, našla se na listi deset najvećih žena koje su se borile u nekom od ratova.
Listu je sastavio čuveni američki sajt "Listverse".
 
Milunka Savić je najodlikovanija žena vojnik svih vremena. Borila se u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Tokom službe bila je ranjena devet puta, ali to je nije usporilo. Kada je njen brat 1912. godine dobio poziv da ratuje za Srbiju, ona je otišla umesto njega pod imenom Milun Savić.
 
Zbog svoje hrabrosti na bojnom polju, nije bila kažnjena kada je otkriveno da je žensko posle povrede zadobijene od granate. Komandir joj je predložio da bude prebačena u bolnicu, ali ona je odbila. Samo je kratko rekla: "Sačekaću." Tu je ostala sve dok komandir nije popustio i vratio je u pešadiju. Njeni borbeni podvizi nastavljeni su u Prvom svetskom ratu, a za herojstvo dobila je odlikovanja od Francuske, Rusije i Britanije.
 
Osim Milunke Savić, na listi sajta Listverse našle su još: Margaret Kohran Korbin (Rat za nezavisnost u SAD), Manuela Pedrasa (Oslobađanje Buenos Ajresa), Lidija Litvjak (Drugi svetski rat), Nives Fernandez (Drugi svetski rat), Jevdokija Zavalij (Drugi svetski rat), Li En Hester (Rat u Iraku), Laura Nikolson (Rat u Avganistanu), Stejsi Pirsol (Rat u Iraku), Lori Hil (Rat u Iraku).
 
Milunka Savić umrla je u 84. godini, 5. oktobra 1973. godine. Sahranjena je na Novom groblju.
  • Lajavi

    10.04.2017 16:30
    @Gde
    Umrla je u Beogradu.
  • Gde

    10.04.2017 15:11
    Gde
    Gde je umrla?
    U kom mestu?
  • Банатски Србин

    10.04.2017 15:01
    моја команда је извршна
    Почасни по-здрав!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija