Japanka doktorira na turbo-folku

Japanka Fumi Uehata (37), inače muzikološkinja, za temu svog doktorata izabrala je Cecu, Seku, Viki i naravno Džeja, odnosno odlučila je da proučava ovdašnji turbo-folk.
Kako pišu "Novosti", u Srbiju je došla studentskom razmenom pre 14 godina. Do 2006. godine studirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živeći u studentskom domu na Zvezdari, gde su se, kako kaže, često pravile žurke, prvi put je čula najneobičniji zvuk do tada - narodnjake.
 
"U početku mi se nije mnogo dopala, ali kada sam se vratila u Japan, rodnu Osaku, nedostajalo mi je sve što je karakteristično za Srbiju i počela sam puno da slušam narodnu muziku. Ima nekoliko pesama koje baš volim - 'Beograd' od Cece Ražnatović, 'Mahinalno' od Viki Miljković, 'Tako mlada' od Tanje Savić i 'Crno i zlatno' od Seke Aleksić", priča ona.
 
Pamti Fumi, kako kaže, neobičnu situaciju, na početku studija u Beoradu. Na novogodišnjoj žurki primetila je da sve prijateljice koje su izričito govore da ne slušaju narodnjake, zapravo znale svaku reč 'cajki' koje su se puštale. 
 
"Bila sam iznenađena, jer je takva situacija nezamisliva u Japanu. Mnogo više, međutim, počela sam da razmišljam o toj muzici prilikom pisanja kratkog rada za studije. Sve više me je privlačio taj zvuk i shvatila sam, bez dvoumljenja, da je to vrsta muzike koju bih proučavala kao temu doktorskih studija", dodaje Fumi.
 
Završila je osnovne i magistarske studije pri katedri za opšte umetnosti i katedri za muzikologiju. Posle godina provedenih u Japanu, Fumi je pre tri godine dobila državnu stipendiju Japana za doktorske studije i na njenu veliku radost ponovo se obrela u Beogradu.
 
Tema njene disertacije glasi: "Studija o reprezentaciji i recepciji muzičkog izražavanja narodnog identiteta u pop-folk muzici u Srbiji". Krajem ove godine braniće doktorski rad na Osaka univerzitetu u Japanu.
 
"Ja sam Srbiju zavolela preko muzike. Divim se tome što imate tako bogatu muzičku kulturu, bez obzira na to da li su kompozicije stare ili nove. Mnogo je onih koji kritikuju ovakvu vrstu muzike kao nekvalitetnu, ali u tim kritičnim vidovima postoji dominantno, ali već zastarelo razmatranje o kulturi i umetnosti. Po njoj - što starije ili jednostavnije, to vrednije. Nema smisla da se kvalitet savremene narodne muzike ocenjuje i razmatra sa takvog stanovišta. Važno je priznati da sve vrste muzike imaju različite vrednosti i kulturne pozadine. Ako neko ima takav pristup muzici, može se razonoditi i uživati u lepotama svih vrsta muzike", objašnjava sagovornica "Novosti".
 
Ranije je više slušala srpski rok, pop i hip-hop, naročito "S vremena na vreme" i "Smak", ali inače, kako Fumi priča, sluša narodnu muziku i često obrati pažnju kako se trend i stil menjaju, kakvi uticaji stižu iz drugih zemalja i muzičkih žanrova.
  • Kom-bam-va

    17.04.2017 11:02
    Došte?
    Nadam se da će iz njenog doktorata neko u Japanu nešto naučiti - da im se to nikada ne dogodi.
  • Dejan

    16.04.2017 18:42
    Meni je iz svega ovoga najzanimljivije što je mlada Japanka primetila isto što i ja: u 90% slučajeva ljudi koji najglasnije kritikuju narodnjake do ponoći, od ponoći na iste te zvuke skaču na stolove i pevaju pesme sve u 16.
  • dule

    16.04.2017 18:36
    Znači treba da odem u Japan da bi mi se ta žgadija svidela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.