Radnici u pedesetim poniženi i odbačeni, sve više prijava diskriminacije

Građani koji su napunili 45 godina u Srbiji opravdano strahuju za svoja radna mesta jer je diskriminacija poslodavaca sve veća.
Kako za 021 kaže Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, poslednjih godina se starost nalazi u prvih pet najčešćih diskriminacija po broju podnetih pritužbi, što nam govori da su građani sve svesniji kome da prijave problem, ali je i diskriminacije sve više. Najveći problem je strah, s obzirom na to da radnici ne veruju da će uspeti da sačuvaju posao ukoliko prijave svoje gazde-diskriminatore, iako iskustvo ovog organa pokazuje drugačije.
 
Nedavno se u javnosti otkrilo da je diskriminator i načelnica urgentne službe Opšte bolnice u Čačku Biljana Kočović, koja je javno poručila da njenoj 53-godišnjoj medicinskoj sestri "ističe vreme za rad", te da "ne može u hitnoj službi isto raditi medicinska sestra sa 23 i medicinska sestra sa 53 godine, da se ne lažemo".
 
Lagali se ili ne, reč je o teškoj diskriminaciji na osnovu godina starosti, a žene su i one kojima se ovakva nepravda češće događa u odnosu na muškarce, što je suštinski istovremena, dupla diskriminacija.
 
Kako stati na kraj bahatim poslodavcima koji ne žele da plaćaju iskusne ljude, zašle u pedesete godine? Poverenica Janković poručuje da je krajnje vreme da se ljudi oslobode straha od prijave nepravilnosti, jer drugačije situacija ne može da se promeni u korist radnika. Stanje na terenu, nažalost, pokazuje da je diskriminacije mnogo, ali nisu svi spremni da na nju i ukažu.
 
"Broj građana koji prijavljuje ovakvu diskriminaciju je daleko od dovoljnog, a pokazuje se u praksi da građani često nemaju hrabrosti da prijave diskriminaciju jer se plaše i dodatne viktimizacije i gubitka radnog mesta. Ali moramo prekinuti sa takvom praksom, jer je to jedini put koji vodi ka povoljnijem položaju zaposlenih u privatnom i državnom sektoru - mehanizme koje je naša zemlja uspostavila kao kontrolne i zaštitne treba koristiti i tu se mora pokazati jasna odlučnost države da stane na put diskriminaciji svojih zaposlenih. Po našim preporukama poslodavci postupaju u više od 90 procenata i to je podatak koji treba da ohrabri građane", navodi Poverenica, dodajući da ima autoritet da utiče na poslodavce da izmene avoje odluke i odbace diskriminišuće akte. 
 
Jankovićeva je reagovala i u slučaju medicinske sestre u Čačku i to javnim upozorenjem, što je jedino na raspolaganju dok radnica ne prijavi slučaj ovom organu. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ne može da deluje po službenoj dužnosti, već po prijavi konkretnog slučaja, što nije najpovoljnije po radnike, ali jeste razlog da se isti konačno ohrabre.  
 
"Taj slučaj je tipičan na tržištu rada jer postoji međugeneracijsko nerazumevanje u društvu, a koje ne vodi ka dobrobiti. To je jedna stigma koja kaže da, kada zađemo u 40-e ili 50-e, mnogo smo manje vredni na tržištu rada i imamo manje toga da damo - kao što i sada važi za mlade ljude da su bez iskustva i da se ne možeš na njih osloniti. Ovakvi negativni stereotipi i predrasude neće nas nikuda odvesti kao društvo, samo će nam biti kočnica. Nisam optimista i mislim da je nemoguće da u potpunosti eliminišemo diskriminaciju - to nije moguće ni u jednoj državi, pa tako ni u našoj, ali ova diskriminacija vremenom može postati i mnogo veći društveni problem i ne treba da zatvaramo oči. Ne treba da prihvatimo da je ovo normalno i da se i taj jedan negativni stereotip ukoreni, već treba da ga sečemo u startu", navodi za 021 Brankica Janković.
 
Kako poručuje, naše stanovništvo je sve starije i zašli smo u duboku demografsku starost, što je dovoljan alarm za reagovanje i prijavljivanje diskriminatora na poslu.
 
O diskriminaciji na osnovu starosti 021 je pisao i ranije, navodeći primer iz Novog Sada. Novosađanin Predrag Z. ima 31 godinu radnog staža kao mesar, ali za njega zadovoljavajućeg posla - nema. Ovaj čovek star je 54 godine i trenutno radi u velikom srpskom lancu mesara, u kojem je Zakon o radu mrtvo slovo na papiru. On trpi ponižavajuće uslove za rad, ubeđen da za njega boljeg mesta nema jer ima previše godina. U svojoj ispovesti kaže da osobe starije od 50 godina niko ne želi da zaposli, a odbijanje je osetio na svojoj koži. Njegovu ispovest čitajte OVDE.
 
Ukoliko ste žrtva diskriminacije, prijavite istu OVDE.
  • Mlada vojvođanka

    03.05.2017 07:15
    Sudeći po komentarima, a znajući sve ovo napisano u članku iz ličnog iskustva, samo pokazujemo da smo primitivan, ne vaspitan i neobrazovan narod! I to kroz vekove potvrđujemo ali NEĆEMO DA SAGLEDAMO OČOGLEDNE MANE I PRIHVATIMO DOBRONAMERNU KRITIKU KAKO BI SE POPRAVILI! Ne, mi ćemo terati po svome. I zato što imamo ovu nazovi državu tvrdićemo da je demokratija koješta, kapitalizam sranje a komunizam nam je kriv za sve! Da smo obrazovani znali bi da je Kraljevina SHS, ondnosno Prva Jugoslavija kako je i danas neko zove, bila u svojoj suštini kapitalističko bahato društvo, zaostalo u svakom pogledu za ondašnjom Evropom, sa skoro nikakvom privredom, zatucanim i nepismenim narodom, vlastelom koja je radila šta je htela i uglavnom se lično bogatila na grbači naroda koji nije imao ni škole, ni zdravstvene ustanove a za kulturne institucije niko nije ni čuo! I zato smo i dans ovakvi! I zato i danas trpimo ovu vlast. I zato nam je i danas tajkunska privreda, pinkovska kultura a zdravstvo i obrazovanje truba...I ZATO ŠTO MI NE VALJAMO sve nam se ovo dešava! Mi nemamo znanje, zvanje pa niti hoćemo da zapnemo i radimo! Gledamo kako da mahinacijama uspemo gazeći jedan preko drugog u stilu "neka komšiji crkne krava..." Tek kada čovek razume gde greši može da se popravi! Ali to ne ide dekretom, niti naredbom...to se stiče vaspitanjem i obrazovanjem...učenjem! Ne kupovinom diplome...ne sedenjem po kafićima...ne kukanjem...
  • /

    02.05.2017 22:12
    /
    @Marina
    ponovicu, svako ko podrzava-neka sebe prvo na spisak takvih procesa
  • G

    02.05.2017 18:10
    @ZLObodan m. - slažem se sa vama. Krivi smo jer nismo prigrabili evropske vrednosti i Albance klali i vadili im organe odnosno Hrvate ubijali po Srbiji i etnički ih očistili, a da ne pominjem tu besmislicu da već godinama odbijamo da Srebrenicu slavimo kao nacionalni praznik i time guramo prst u oko celom svetu. Zato su sada prepošteni, demokratski i miroljubivi Albanci i Hrvati tamo gde jesu, na slobodi u svojim etnički čistim državama jer su se ponašali potpuno suprotno nama i u skladu sa evropskim i demokratskim načelima i nikada i nikome nisu ni dlaku sa glave povredili. A najviše smo krivi što smo posle godina egzodusa srpskog stanovništva sa KiM, što smo posle 2 decenije od hrvatskog ustaškog pokreta i bošnjačke Islamske deklaracije, izabrali krvnika Miloševića dok su drugi narodi birali miroljubivog Tuđmana odnosno Izetbegovića. Srbi su za sve krivi, ne samo zbog čuvenog srpskog "tisućljetnjeg sna", već naročito zbog onih među nama koji su sami sebe masovno klali, sami sebe ubijali i vadili svoje sopstvene organe, i sami sebe masovno proterivali samo da bi drugim miroljubivim narodima i narodnostima bivše SFRJ prilepili etiketu zločinaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija