Srbiji niko ne isporučuje optužene za ratne zločine

Spisak onih koje Srbija smatra ratnim zločincima znatno je duži od javno dostupnog.
Kako piše "N1", od vesti da je u inostranstvu, po poternici Srbije, uhapšen osumnjičeni za ratni zločin jače odjekne samo odluka strane države da ga ne isporuči. Samo je bivši kosovski premijer Agim Čeku privođen tri puta, ali ga nisu izručile ni Slovenija, ni Mađarska, ni Bugarska.
 
O zahtev Srbije da joj se izruči ratni komandant BiH u Srebrenici Naser Orić, oglušila se Švajcarska, dok je Ejupa Ganića, ratnog komandanta tokom rata u BiH, Velika Britanija pustila na slobodu. I poslednji u nizu slobodan je čovek, pošto je Francuska odbila da Srbiji izruči Ramuša Haradinaja.
 
Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo kaže za "N1" da su oni pušteni jer države koje su ih uhapsile smatraju da u Srbiji ne bi imali fer suđenje, već bi ono bilo pod uticajem politike.
 
"Mi smo imali pregršt izjava političara, predstavnika izvršne vlasti, i evidentno je kada taj sud, u ovom slučaju francuski, pogleda kakve su te izjave, jasno je da je u političkim krugovima tu već doneta odluka", ocenjuje Kostić.
 
Da se pita izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček, EU bi trebalo da izvrši pritisak da Srbija povuče zastarele naloge za hapšenje. Po svemu sudeći, Srbiji to nije ni na kraj pameti.
 
Ljuta na Francusku, Vlada Srbije uvela je toj zemlji kontramere, a postavlja se pitanje da li će to imati posledica po Srbiju i njenu integraciju u EU. Za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose van svake pameti je ići protiv Francuske. 
 
"Naravno da će onda Francuska zaoštriti pitanje koje se postavlja u svim izveštajima oko tužilaštva i pravosuđa u Srbiji i uticaja politike na njih. Ne bi me iznenadilo privremeno zaustavljanje pregovora", dodaje on.
 
Janjić podseća da od četiri tačke u obrazloženju Francuskog suda, tri se tiču tehničkih i proceduralnih propusta Ministarstva pravde, tek je četvrta politička. Sve zajedno, Janjić vidi, kao ozbiljan šamar sprskom pravosuđu.
  • neko

    30.04.2017 07:58
    A Srbija pohapsila i isporučića sve svoje Predsednike, ministre. generale....to samo govori o "političkoj eliti" koja je vladala Srbijom u proteklom periodu, odnosno za čije su interese radili. Bruka i sramota. Sad i najnaivniji gradjanin vidi da je njihova priča o "univerzlnoj pravdi" samo prazna priča za lakoverne, koja je imala za cilj anesteziranje domaće javnosti i odradjivanje "domaćih zadataka" dobijenih od stranih mentora koja se ogledala u kriminalizaciji, hapšenju i isporičivanju političkog i vojnog vodjstva Srbije.
  • Stanko

    30.04.2017 05:56
    Glup
    Kako Predrag stavlja Haradinaja u rang Šešelja. Nejasno da imalo pametan čovek uporedi kolača sa govorom. Kome je Šešelj odsekao glavu, vadi oči, silovao. Dali Ostojića, Jojića, Radetu, stavlja uz rame Orića, Gotovine......
  • Nervirach

    29.04.2017 23:30
    Tacno, niko ne spominje da je majcica htela da istok Srbije preda Bugarskoj. Za ratove ja sumnjam na Rusiju jer ona stiti one koji su bili protiv da budemo primljeni u ondasnju Evropskoj zajednicu. Po principu Ceske i Slovacke. Do ratova rusa je bilo samo okolo Jugoslavije. Sada samo sto ne iskacu iz frizidera. Evropa je stvorila Srbiju, srpske knjige su stampane u ozloglasenoj Austrougarskoj a ne u Rusiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.