Više od 72.000 osmaka konkuriše za 76.000 mesta u srednjim školama

U Srbiji ima više od 72.000 osmaka koji će konkurisati za oko 76.000 mesta u srednjim školama.
"Osmaci mogu da konkurišu na predviđenih 75.973 mesta, što je za 5,18 odsto više mesta nego učenika", rekao je za RTS pomoćnik ministra obrazovanja Aleksandar Pajić.
 
On je naglasio da će svi moći da izaberu željenu školu, kako u velikim tako i malim mestima u Srbiji.
 
"Nudi se široka lepeza obrazovanih profila, da mogu prema svojim željama da upišu školu. Tu su trogodišnje, četvrogodišnje, gimanzije, stručne, umetničke, muzičke i druge škole", naglasio je Pajić. 
 
Kako kaže, više od 2.000 kompanija je iskazalo želju da podrži dualno obrazovanje u Srbiji.  On je kazao da se uvodi 20 novih obrazovanih profila i da će dualno obrazovanje biti prisutno u 68 lokalnih samouprava, kao i da je predviđeno oko 5.600 mesta za takvu vrstu obrazovanja.
 
"Sagledavamo potrebe dece, roditelja, privrede i lokalnih samouprava, da sve to objedinimo u opšti interes", istakao je on.
  • Neko ko zna

    18.05.2017 15:47
    Ili ne zna
    Zašto neko i iz kojih pobuda sistematski uništava Srednju mašinsku školu NS? I ove godine samo 6 odeljenja za upis (mnogo manje od npr. Valjevske koja ima 8 razreda ili B. Palanke), a jedna je od najopremljenijuh škola, i jedna od prvih koja je uvela dualno obrazovanje. Zašto Novom Sadu nisu potrebni mašinci, i pored otvaranja mnogih novih fabrika? Istražite malo to? Ko iz BG ili odakle koči upis naše novosadke dece u danas sve traženija zanimanja mašinske struke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija