Dva postojeća objeka u Savamali nezakonito izbrisana iz katastra

Zaštitnik građana utvrdio je danas da su dva objekta u beogradskoj Savamali, koja su ostala netaknuta u noćnom rušenju pre godinu dana, naknadno nezakonito obrisana iz katastarske evidencije.
Ombudsmanu se obratio zastupnik preduzeća koje je vlasnik dva objekta u Hercegovačkoj 12 i 13. Oni nisu srušeni u noći izmedju 24. i 25 aprila, a u julu prošle godine je saznao da su ti objekti, iako i dalje postoje, izbrisani iz katastarske evidencije.
 
Zaštitnik gradjana je utvrdio da je nezakonitim i nepravilnim brisanjem iz evidencije dva objekta u Hercegovačkoj ulici, Služba za katastar nepokretnosti Savski venac pri Republičkom geodetskom zavodu grubo povredila pravo vlasnika na mirno uživanje imovine.
 
Služba za katastar nepokretnosti, iako je imala podatak o držaocu i vlasniku ovih objekata, nije ga obavestila o uvidjaju, niti o zaključku.
 
Suprotno stvarnom stanju na terenu, službeno lice iz katastra je u zapisniku konstatovalo da je jedan od objekata porušen, drugi ruiniran, iako je dva meseca kasnije veštačenjem sprovedenim u sudskom postupku, utvrdjeno da oba objekta i dalje postoje i da je moguća njihova sanacija.
 
Dan nakon uvidjaja, a pre sačinjavanja zapisnika Služba za katastar donela je rešenje o brisanju objekata iz evidencije nepokretnosti koje nije dostavila pritužiocu, utvrdio je Zaštitnik gradjana.
 
"Ombudsman je preporučio Republičkom geodetskom zavodu  -  Službi za katastar nepokretnosti Savski venac da pritužiocu dostavi rešenje o upisu javne svojine, kao i da, bez odlaganja, utvrdi odgovornost službenih lica za učinjene propuste u postupku brisanja objekata pritužioca iz evidencija katastra nepokretnosti", navedeno je u preporuci zaštitnika gradjana.
 
Republički geodetski zavod i Služba za katastar nepokretnosti Savski venac obavezni su da u roku od 60 dana obaveste Zaštitnika gradjana o postupanju po upućenim preporukama.
  • ex chapman

    19.05.2017 09:09
    sad ga vidiš sad ga ne vidiš
    obrišu ti imovinu gumicom. kao da je nikad nije ni bilo. tako isto obrišu i čoveka - dokumenta njet, čelovjeka njet!
  • misko

    19.05.2017 08:21
    Gde je taj službenik iz katastra, svaka mu čast kako radi, meni je trebalo dve godine da kroz papire porušim objekat koji ne postoji još od 74. godine a ucrtan je. Stari vlasnik ga je fizički srušio a na drugom mestu napravio novi bez dozvole, naravno taj sam ozakonio.
    Po novom zakonu o planiranju i izgradnji investitor može da bude samo vlasnik objekta-parcele a onaj ko gradi na njegovoj parceli uz njegovu saglasnost može da bude samo finansijer.
    Zakon je isti za sve ali nisu ljudi isti za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija