Da li je cena đačkih izleta realna ili previsoka?

Cena jednodnevnih izleta za osnovce, koji najčešće koštaju od 1.500 do 3.000 dinara je, prema mišljenju većine roditelja, previsoka, dok turističke agencije tvrde da je ona realna.
Dečji izleti i ekskurzije se, kao i redovna nastava, planiraju na početku školske godine, a roditelji osnovaca misle da je njihova cena često neopravdano visoka.
 
"Škola u godišnjem planu ima jednodnevni izlet, bilo da se radi o jesenjem ili prolećnom delu školske godine i odeljenski starešina preuzima kao vodja puta na sebe odgovornost za taj deo posla", objašnjava pomoćnik ministra obrazovanja Bogoljub Lazarević.
 
Kako resorno Ministarstvo, iako nema uticaja na samu cenu, donosi pravilnik o dečjim putovanjima, Lazarević navodi da ono što je njime predvidjeno jeste da sve aktivnosti koje su planirane izletom moraju da budu uključene u cenu.
 
"Ono što smo mi pravilnikom predvideli je da nema takozvanih fakultativa na putovanju, dakle ne sme dete da dodje u situaciju da mu se novac trazi za vreme putovanja. Sve aktivnosti koje su planirane izletom ili bilo kojom vrstom putovanja moraju biti u ukupnoj ceni koštanja i roditelji je moraju znati unapred", kaže pomoćnik ministra obrazovanja.
 
U Pravilniku koji izmedju ostalog preporučuje i destinacije za odredjeni uzrast, stoji i da Savet roditelja mora da se saglasi sa svim elementima, pa i s cenom izleta. "Bez saveta roditelja nijedna aktivnost ne može biti organizovana. To je uredjeno tako zato što roditelji u potpunosti plaćaju svako putovanje svog deteta", navodi Lazarević.
 
Da Savet roditelja mora dati saglasnost na svaki aspekt plana o školskim izletima, potvrdila je i vlasnica turističke agencija "Vanja travel" Vanja Đekić. O tome šta sve mora biti uključeno u cenu, kaže da to zavisi od dogovora sa školama i roditeljima pre javnih nabavki, a na pitanje zašto je cena tako visoka odgovara da je to "zato što je u nju uključeno apsolutno sve".
 
"U cenu mora biti uključeno sve, a to znači prevoz, ručak, angažovanje turističkih vodiča koji su obavezni za vreme takvih putovanja, osiguranje, moraju biti uključeni svi lokaliteti, da li su to muzeji, galerije", nabraja Đekić. Jednodnevni izleti sa svim tim elementima, kako kaže, obično koštaju od 2.000 i do 2.500, zavisi koje destinacije su u pitanju.
 
"Roditelj mora da dobije kompletan program aranžmana i oni na osnovu njega i svega što ulazi u cenu kažu jesu li saglasni ili nisu", navela je.
  • Majka

    30.09.2019 12:06
    Deca iz NS vrtića bi trebalo da idu na izlet na Čenej-salaš jedan dan po ceni 3500. Roditelji moraju da potpišu saglasnost da su upoznati da ni vrtić ni vaspitačice nemaju veze sa organizacijom puta. Izlet se ne pravi zbog dece nego tuđe zarade, a ako se detetu nešto desi niko nije odgovoran
  • X

    23.05.2017 19:29
    @stan colliymore
    Nekad bilo!
    Predskolska ustanova nema nista sa izletima i visednevnim boravcima dece - ne odredjuje cenu, nema uticaj na izbor destinacija i program boravka.
    Vaspitaci sami biraju destinacije i predlazu roditeljima. Roditelji nakon toga potpisuju ugovor sa agencijom.
    Vaspitaci decu vode na u svoje slobodno vreme - vikendom ili koriste dane godisnjeg odmora.
  • Au Mile!

    23.05.2017 17:07
    koji krpelji
    Lepo im objasniš da roditelji NE ŽELE da deca idu na ekskurzije,. a oni: poslaćemo Vam anketni listić!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija