Ministarstvo saobraćaja negira da je Srbija kriva za odustajanje od autoputa do Temišvara

Rumunija i Srbija odustale su od projekta povezivanja Beograda i Temišvara autoputem, izjavio je rumunski premijer Sorin Grindeanu.
On je za lokalni Digi24 objasnio da srpske vlasti nisu više želele da podrže taj projekat.
 
"Srpski partneri su procenili da izgradnja autoputa od Beograda do Temišvara nije strateški projekat za Srbiju", kazao je Grindeanu. Rumunski premijer je naglasio da odluka o odustajanju od projekta ni na koji način nije povezana sa Rumunijom. 
 
Ministarstvo: Nema krivice Srbije
 
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je da je Srbija podržala autoput koji bi je povezao s Rumunijom i smatrala ga za strateški, ali da je izostalo odobrenje Bukurešta. Kako se navodi, o tome svedoči i Memorandum o razumevanju rumunskog i srpskog ministarstva transporta iz marta 2016. godine.
 
"Međutim, zbog dalje realizacije projekta u okviru programa IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom, vodeći partner, a to je Ministarstvo transporta Rumunije, trebalo je blagovremeno da odobri otpočinjanje projekta. Ali, to se nije dogodilo", piše u saopštenju.
 
Ministarstvo navodi da zbog rizika da bi Srbija, kao partner u projektu, ne svojom krivicom snosila finansijske konsekvence zbog neblagovremenog otpočinjanja projekta, odlučeno je da u ovom IPA prekograničnom pozivu bude podržan naredni projekat iz oblasti zdravstva koji su odobrili i srpski i rumunski partner.
 
"Srbija i dalje apsolutno podržava realizaciju projekta izgradnje autoputa Pančevo-Vršac-Vatin-Temišvar jer se radi o autoputu, kako od regionalnog, tako i od nacionalnog značaja", piše u saopštenju.
 
Autoput je trebalo da ima 140 kilometara. Studija izvodljivosti je odobrena u oktobru prošle godine i vredela je skoro 10 miliona evra. Saobraćajnica je trebalo da bude izgrađena do 2025. godine.
 
Premijeri Srbije i Rumunije Aleksandar Vučić i Viktor Ponta su se pre dve i po godine u Beogradu saglasili da je autoput Beograd-Temišvar prioritetni infrastrukturni projekat za obe strane.
  • JS

    23.05.2017 20:58
    Srbija
    Srbija je odustala od Srbije a da nece od auto puta....
  • Nemanja

    23.05.2017 07:21
    Odavno
    Odaavno su naši putevi premašili obim saobraćaja, tako da o tome nema govora da nam treba autoput ka Rumuniji. Ko to ne zna očigledno se nikad nije vozio na tom pravcu ka Rumuniji.
  • Brass Eye

    22.05.2017 22:15
    Srbija ulaže samo u infrastrukture koje će joj omogućiti pljačkanje resursa. Tako da se u Vojvodini ulaže samo tamo gde su razni "investitori" baje, jarani i ostali kumovi iz političko kriminalnog miljea. Sve ostalo je prodaja debilizma zaglupljenom narodu.

    Mali i nebitni putevi se samo sređuju kada na primer Mišković ili Cepter otvore neku farmu za uzgoj svinja ili pilića. To neka vam bude jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.