Mihajlović: Na Zlatiboru se peru pare u građevinarstvu

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će biti doneta Uredba koja će proglasiti Zlatibor prirodnim dobrom kako bi se sačuvala ta planina od nekontrolisane gradnje.

Takođe, ona je rekla i da se već radi na izmenana i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca koje će posebnu pažnju posvetiti sektoru građevine.

"Država će na dva načina zaštititi Zlatibor, zato što to nije ni moja niti dedovina Milana Stamatovića (predsednika opštine Čajetina), već planina koju treba da sačuvamo za budućnost", rekla je Mihajlović.

Kako kaže, dva su načina koja će brzo primeniti.

"Jedan, uredba o Zlatiboru kao prirodnom dobru, kao što imamo sve uredbe, za Kopaonik, Taru, Zlatar i druge planine. Ministarstvo poljoprivrede je tu uredbu završilo i mi očekujemo da ćemo sledeće nedelje razgovarati o tome. Na taj način će država kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru", navela je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da je drugi način, budući da se već rade izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca, da se poseban deo odnosi na građevinarstvo.

"Mi stojimo iza činjenice da se na Zlatiboru, možda i na drugim mestima, ali pre svega na Zlatiboru, novac pere upravo u sektoru građevinarstva. Izmenama i dopunama posebno ćemo se pozabaviti delom građevinarstva, jer ne želimo da dolazimo u situacije da novac bez ikakvog porekla - bilo da je od droge, ratnih zločina ili ko zna od čega, da se ubacuje u sektor građevinarstva, da se prave zgrade i stanovi i kada se prodaju dobije se čist novac", istakla je ministarka.

Ona očekuje da će u narednih mesec dana taj zakon biti na sednici vlade.

Mihajlović je istakla da je gradnja gondole na Zlatiboru važan infrastrukturni projekat koji je vredan 13 miliona evra.

"Ovaj projekat Surčin - Obrenovac je vredan 233 milona dolara i za ovaj kao i svaki drugi u Srbiji izdaju se građevinske dozvole. Ne bi otvorili 1. marta radove da nisu bili ispunjeni svi uslovi, lokacijski i drugi, sva dokumenta, projekti i da nismo imali građevinsku dozvolu. To važi za sva gradilišta u Srbiji od Beograda na vodi, puteva i koridora u Sribji, pa mora da važi i za gondolu na Zlatiboru", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da gondola mora da ima građevinsku dozvolu i da to ministarstvo već dve godine pokušava da objasni i sačuva Zlatibor.

  • Мунгос

    23.05.2017 21:43
    Ова наша министарка чим отвори уста, каже нешто за антологију:
    „novac bez ikakvog porekla - bilo da je od droge, ratnih zločina ili ko zna od čega…..“. Јасно да се новац од дроге мора опрати. Али како се сетила да се пере и „новац од ратних злочина“. Значи у том грму лежи зец, ратни злочин је Бизнис, само има ману што тако зарађен новац мора да се пере. То је као од продаје људских органа.
    Да је рекла да НАТО пакт и околина зарађују од ратних злочина, држало би воду, али Зорана се обраћа српској јавности, да није оно „снају карам, свекрви приговарам“? Није, није Зорана Михајловић тај калибар, она нама објашњава да Стаматовић пере паре „од ратних зличина“. Фол, Стаматовић пере паре које је НАТО зарадио на ратним злочинима, градећи гондолу на Златибору.
    Овај њен бисер може јако конкурисати оном када је рекла да је тунел лоше урађен зато што је рађен са старим машинама.
    А нешто Легализацију више не помиње. Не хвали се да је легализовала читавих 5% нелегално изграђених објеката. То представља велики успех Озакоњења Незаконитог, све по Закону о озакоњењу. После овог успеха, Зорана ће вероватно озаконити много тога незаконитог чега је пуна Србија. Сада је разрађен систем: Нешто је незаконито? Лако ћемо, скупштина ће изгласати закон о озакоњењу тога што је незаконито. Ни бригеша. Другови, не спуштајте руке, има још да се гласа.
  • Grbavi Đole

    23.05.2017 21:21
    Naravno da se peru, to svi znaju.
    Čik objavite imena vlasnika ako smete.
    Sve biznismeni po partijskoj liniji, baje, jarani ...

    ... i dobar deo skupštinske bulumente.
  • Bora

    23.05.2017 21:13
    Ako se to radi i ministarka zna, a nište ne preduzima, onda je i ona nečinjenjem saučesnik u kriminalu.Dobro je da je u NS sve OK i da je GALENS dobio da sruši zaštićene trščare i najstariju banku na potpuno legalan način, ovde nema kriminala. Koji smradovi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.