Oko 50 opština želi novac za podsticanje rađanja

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da je u prva dva meseca ove godine rođeno 1.100 beba više nego u istom periodu prošle godine, kao i da je veliko interesovanje opština za populacione podsticaje.
"Međutim, treba biti oprezan sa ovim podacima jer trend se može meriti minimum na šest meseci", pojasnila je Dejanovićeva.
 
Ona kaže da je tome doprinelo što se u medijima više govori o toj temi, ali i mere koje su preduzele određene lokalne samouprave, što je stimulativno delovalo na ljude.
 
Ministarstvo koje Dejanović vodi raspisalo je javni poziv za pilot projekte koji traje do 29. maja ove godine, a pravo da učestvuju imaju sve opštine koje ispune dva uslova - da već u svom budžetu imaju predviđena stredstva za mere podrške porodici ili podsticanje rađanja i da imaju telo zaduženo za pitanja demografije.
 
Planirano je da projekti budu pokrenuti u najmanje jednoj opštini u regionu Vojvodine, Beograda, centralnpj i zapadnoj Srbiji, jugoistočnoj Srbiji, a za njih će biti izdvojeno 130 miliona dinara. Zainteresovanih već ima, do sada im se javilo oko pedeset opština.
 
Dejanović kaže da ukoliko bude po jedna opština iz svake regije to znači da će dobiti po 32 miliona dinara, ali da očekuju da će novac deliti na više opština.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.