Pokvareni limun prodaju kao nov

Limun iz Turske, Grčke i Španije izgleda lepo, ali kada se raseče suv je, crn i bez soka.

Kako piše "Politika", poslednjih nekoliko nedelja kvalitet limuna u domaćim radnjama je izrazito loš. Iako mu se cena nije znatnije menjala, i dalje se prodaje za oko 200 do 250 dinara po kilogramu, kupci se žale da je praktično neupotrebljiv.

Spolja izgleda sveže i lepo, a kada ga rasečete, potpuno je crn. Ili je takav da iz njega ne možete da iscedite sok za jednu čašu limunade. Kora se lomi kao da je truo, a vrlo brzo postane i plesniv.

Stručnjaci upozoravaju da na tržište stiže čak i limun van kategorije i da se kod nas prodaje ovo voće kao prva ili druga kategorija, jer je naoko teško proceniti njegov kvalitet.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihajlo Nikolić objašnjava da se u inostranstvu prodaje kvalitetan limun čija je cena i pet-šest evra po kilogramu. Naša kupovna moć je takva da nam se nudi voće druge ili treće kategorije pa čak i ono pred otpisom. 
 
"Zbog slabog prometa u trgovini, kupcima se prodaje svašta. Presečete limun, a on je već pocrneo i oksidisao. Takvo voće je već izgubilo svoja kvalitativna svojstva. Kao i određene sorte krušaka, limun prvo propada iznutra. A trgovci, kao trgovci prodaju ga besomučno sve dok ne istruli spolja i ne smežura se", kaže Nikolić.  
 
On ističe da je ovo što se na tržištu dešava sa limunom primer trgovačke prevare jer ne postoje propisi koji bi omogućili da inspektor dođe u radnju, preseče voće i naloži njegovo povlačenje iz prodaje. Limun je, nažalost, za nas postao luksuz. Ali to, kaže, nije slučaj samo sa ovim voćem. 
 
"Pogledajte pakovane pomorandže, to je treća kategorija. Mi i ne možemo da platimo bolje. Trebalo bi reći da iako je ovakvo voće lošeg kvaliteta, ono nije zdravstveno nebezbedno. Ali smanjene su količine voćnih kiselina i vitamina C. Može da se jede, ali potrošač ne dobija ono što misli da je kupio", objašnjava sagovornik "Politike". 
 
I Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije su ovih dana stizale pritužbe na kvalitet ovog voća. Kako kažu, kupci imaju pravo da kao i svaki drugi proizvod koji nije saobrazan vrate trgovcu i traže novac nazad.
  • @Deks

    25.05.2017 19:25
    Mnogo vise me nervira sto maline kostaju vise od avokada i manga koji se dopremaju od koznagde, nego "nas brend" koji se doprema sa susedne poljane.
  • Deks

    25.05.2017 12:58
    "5-6 evra po kilogramu limuna"?! To je preuveličano i npr. u Nemačkoj je to najviše 3 do 4 evra, a obično mnogo jeftinije. Ali šta ćemo sa cenama nekog južnog voća koje su kod nas mnogo više nego na zapadu? Konkretno mislim na mango i avokado. Te dve voćne vrste su već sada u razvijenim zemljama nešto uobičajeno na policama trgovina kao što su i banane. Cene su im u proseku 2 evra za komad mada mogu biti nešto niže ili više. A kod nas prvo to je raritet u prodavnicama a drugo prodaju se po paprenim cenama poput 500 din i više. I mi i oni to uvozimo iz tropskih krajeva a kod nas je to višestruko skuplje, kako je to moguće?
  • Dule

    25.05.2017 10:56
    Kakav narod,takav i standard,vlast,hrana,privreda,fudbal,muzika,rijaliti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.