Uprkos konkursima na čelo javnih preduzeća imenovani vršioci dužnosti

Uprkos obećanjima i novom zakonu, Vlada Srbije nastavlja s praksom imenovanja vršioca dužnosti direktora na čelo javnih i državnih preduzeća.

Vlada imenuje vršioce dužnosti čak i u slučaju kada su raspisani konkursi za profesionalno rukovodstvo, a kandidati dostavili prijave, navodi Insajder.

Poslednji primer ovakve prakse je imenovanje bivše dugogodišnje novinarke TV Pink Simonide Kažić za vršioca dužnosti direktora Državne lutrije Srbije. Prethodno je, na poziciju v.d. direktora Koridora Srbije postavljen visoki fnkcioner SNS-a Zoran Babić. Oba imenovanja sprovedena su uprkos konkursu za izbor profesionalnog menadžmenta u ovim preduzećima.

Umesto da Vlada Srbije, u skladu sa zakonom, izabere najboljeg među kandidatima koji su dostavili prijave na konkurs raspisan pre više od dva meseca, Vlada na rukovodeća mesta ova dva javna preduzeća postavlja vršioce dužnosti.

U Ministarstvu privrede navode za Insajder da su do sada okončani konkursi za direktore 23 javna preduzeća. To znači da je istekao rok za podnošenje prijava i da su biografije kandidata prosleđene nadležnoj komisiji Vlade Srbije, koja bi nakon rangiranja pristiglih prijava, trebalo da sastavi rang listu sa najviše tri kandidata. Ta lista prosleđuje se Ministarstvu privrede, koje donosi akt o imenovanju najbolje plasiranog kandidata za direktora preduzeća.

Međutim, Zakon o javnim preduzećima ne predviđa rokove do kojih bi, nakon zatvaranja konkursa, komisija Vlade morala da izabere najbolje kandidate. Samim tim nije ograničeno do kada će, uz izgovor da su konkursi raspisani, javna preduzeća i dalje voditi partijski kadrovi, a biografije kandidata koji su se prijavili na te konkurse stajati u fioci.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je krajem februara prošle godine Zakon o javnim preduzećima, koji predviđa da se direktori javnih preduzeća biraju na javnom konkursu.

Iako su prema tom zakonu profesionalni menadžeri u svim preduzećima morali biti imenovani najkasnije do 4. marta 2017, od 37 javnih preduzeća u zakonskom roku konkursi su okončani, a novi rukovodioci postavljeni u svega tri.

Zakon o javnim preduzećima propisuje i da vršilac dužnosti direktora može biti postavljen do imenovanja direktora javnog preduzeća, po sprovedenom javnom konkursu, a na period ne duži od godinu dana. Prema Zakonu, međutim, i vršilac dužnosti mora ispunjavati iste uslove kao i kandidat koji se za poziciju direktora bira na konkursu.

To znači da bi v.d. direktora, kao i budući direktor, trebalo da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u delatnostima kojima se bavi javno preduzeće. Uslov je i da ne bude član organa političkih stranaka.

Bez obzira na to, bivši poslanik SNS-a Zoran Babić postavljen je za v.d. direktora Koridora, a u utorak je objavljeno da je kao vršilac dužnosti na rukovodeću poziciju u Državnoj lutriji imenovana novinarka Simonida Kažić. Odluka da Babić i Kažićeva budu imenovani obrazložena je činjenicom da su Koridori i Lutrija ostali bez rukovodilaca, kao i da su rešenja privremena i da važe do izbora direktora na konkursu.

  • exer

    25.05.2017 08:34
    panjevi
    Nadam se da ovaj Babic bar ume da se potpise bez slovne greske, ako nista drugo...
  • aaaaa

    25.05.2017 08:25
    daaa
    ooo da,zna se ko su vd face i kakva su ima zvanja i znanja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.