Roditelji će imati slobodan dan za rođendan deteta?

Roditelji bi mogli ubuduće da dobijaju slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina.
Kako pišu Novosti, tu inicijativu pokrenuli su sindikati. Ukoliko prođe celu proceduru, a uskoro će se naći pred Vladom, postaće deo Zakona o radu.
 
Prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, predlog je veoma dobar i u svakom slučaju nijedno radničko udruženje neće biti protiv toga.
 
- Smatram da radnici u Srbiji imaju veliki broj prekovremenih sati i za to naravno nisu plaćeni, tako da nisam baš sigurna da će se gazde rado složiti s tim. Nema poslodavca koji danas dozvoljava odsustvo zaposlenih zbog radničkih sportskih igara, a da ne govorimo o pohađanju seminara ili sindikalnih škola. Sada je teško dobiti u te svrhe samo slobodan dan, a kamoli kao ranije, da je to odsustvo i plaćeno - kaže Savić.
 
Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da je to inicijativa koja bi mogla da bude eventualno stavljena na dnevni red tek u zakonskim promenama sledeće godine.
 
- Mislim da bi trebalo ovaj predlog staviti kao jednu od mogućnosti koju bi pojedine firme praktikovale, ali ne bi trebalo da važi za sve. Takva povlastica ne postoji ni u jednom zakonodavstvu. Sada mnoge firme daju za rođenje deteta, na primer, ne samo zakonskih pet dana, nego po dogovoru i više. Smatram da ne bi bio problem da to bude neplaćeno odsustvo i da postoji samo kao potencijalna mogućnost - navodi Atanacković za Novosti.
 
Atanacković naglašava da svi poslodavci treba da se trude da odnos između zaposlenog i poslodavca bude što humaniji i da to ne treba propisima da se uređuje. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da dečiji rođendan bude na spisku onih dana koji mogu da budu ili plaćeni ili slobodni.
 
Darko Marinković, profesor sociologije rada i direktor Centra za industrijske odnose, smatra da bi poslodavci i država podržavanjem inicijative o slobodnom danu za rođendan dece na simboličan način podstakli porodični život i rađanje.
 
- Roditelji bi se i bez toga snašli i proslavili, ali je podrška izuzetno važna.  Uslovno rečeno, to je sitnica koja će doprineti međusobnom poverenju najpre između gazde i zaposlenih - kaže Marinković.
  • Milos

    15.09.2017 17:42
    ???
    Kao neko ko je privatnik, ne slažem se sa ovom dopunom Zakona o radu. Podstiče se neradništvo i prostor za zloupotrebe. Mislim da je devetročasovno radno vreme i svaka radna subota, ključ produktivnosti. Čovek koji veći deo dana posveti poslu i porodici, nema vremena za alkohol, drogu i cigarete, kafane i ostale gluposti. Rad disciplina, radnik da se dokaže, uveo bih da na svakom novom radnom mestu, radnika biva plaćen minimalac prva tri meseca. Ograničiti plate u državnom sektoru do 50.000din. Zapošljavati mlade u što većem broju, samo da rade. Smanjiti broj ne radnih dana u godini, kao i broj dana godišnjeg odmora svesti na 10 dana. Mi privatnici se trudimo da stvorimo radna mesta, država i radnici nam moraju pomoći u borbi protiv nezaposlenosti.

    hahahah e sad se nasmeja kao nikad dosada !Pa onda jos i da ime zemlje promenimo u Ausvic i da parola bude rado oslobadja i da idemo svi u tri lepe.
    Iz oboga sto si napisao ja vidim samo punjenje tvog dzepa i nista drugo ali bas nista drugo.Hoces ti rintati 9 sati ?Ne sedeti kao biljka nego rintati ?Hoces moj kur stoko privatnicka!Sve vam je malo prokleti bili !Da ti deca rintaju dok se tvoji baskare po raznim spa centrima,plazama i dok voze besna kola to hoce govedo jedno ?Za lek nemao da Bog da!
    Pa rintao po 12 h da skrpis djubre i olosu !




  • Milos

    15.09.2017 17:33
    ???
    Vanja kazes diskriminacija a to sto ti sve generalizujes i sve roditelje trpas u isti kos?Kako se to zove?Milice verski praznici ,drzavni ..... privatnik = nema nista od toga .Sto se tice zena koje nemaju decu zao mi je ,ako mozete imajte decu a ako ne nemojte da zbog vas veci deo zenske popuulacije ispasta i da svom detetu ne moze da proslavi rodjendan.Sto se tice slobodnih dana i broja slobodnih dana malo se informisite pa onda pricajte Srbija 8 praznicnih dana u toku godine dok u Japanu je 15 dana u toku godine . Tako da te privatnicke fore samo da im se radi za dzaba vise ne prolaze.Srecan je onaj koji ne radi za Srpskog privatnika i onda se zale nema ko da radi .ALOOOOO ko ce vam raditi (citaj ROBIJATI) za mizeriju od plate .Privatnici i losi politicari ce doci glave Srbiji !
  • Vanja

    01.06.2017 10:01
    Od decijih rodjendana je vec napravljen vasar, e jos i pomozite roditeljima da od toga naprave cirkus!!!! I zasto je neko ko nema decu manje bitan? Diskriminacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija