Deca masovno džepare, policija im ništa ne može

Građane na javnim mestima najčešće džepare dečaci koji sami ili u paru posežu za telefonima, torbicama, novčanicima... Žrtve su obično devojke, ali i starije žene i deca.
Slušalice u ušima, deca u naručju, čavrljanje s prijateljicom, zauzete ruke kesama – sve to lopovima olakšava posao. Tako analizira problem Aleksandar Mitrović, iskusni policajac, šef odseka za suzbijanje sitnih krađa Policijske uprave Beograd.
 
Glavni grad ima policijski odsek koji se bavi ovim deliktima, u Novom Sadu i Nišu rade grupe u okviru uprava, a u ostalim gradovima takozvane sitne krađe rešavaju policajci u okviru svojih zaduženja. Prošle godine su na teritoriji prestonice registrovane 4.973 sitne krađe, a 2015. je bilo 5.773.
 
"Muke nam zadaje dečak koji ima nepunih 14 godina i do sada smo protiv njega podneli više stotina prijava. Nosi patike od 200 evra, ključeve od motocikla i uvek snuždeno kaže da 'neće više'", kaže za Politiku Mitrović. Ovog "mlađeg maloletnika" štiti zakon jer ga godine aboliraju od krivične odgovornosti. On svakodnevno džepari putnike na stajalištima u Beogradu, hapšen je mnogo puta, a uvek prođe bez sankcija, uz obrazloženje tužioca da je reč o detetu iz nehiginenskih naselja koje često menja adresu, tako da prijava ne može da mu se uruči. Krao je donedavno u društvu dve godine starijeg brata koji je sada u kazneno-popravnom domu.
 
"Ima u igri i devojaka, skrećem pažnju na Bugarke koje u parovima po dve operišu. Pre nekoliko dana osmoro takvih 'turistkinja' smo locirali. Kad ih privedemo, one znaju da je naš zakon blag, sudije ih novčano kazne, presude proterivanje, ali stižu nove ekipe jer znaju dobro gde je lak plen i gde su blage sankcije", kaže Mitrović.
 
Današnji džeparoši su deca kojima je najbitnije da krađu izvedu što brže, kako ne bi bili uhvaćeni na delu. Ako ih neko osujeti, dignu galamu, graje i beže.
 
Mladi lopovi, prema rečima Mitrovića, imaju razrađen sistem. "Dok onaj ko je maloletan džepari putnike, ostali, mahom stariji, štite ga i prave masku", navodi on. A i žrtve im često idu naruku. Uz platnu karticu nose u novčaniku i pin kod na papiriću, tako da im je otvoren put do bankomata. Prošle sedmice je tako vlasnik ukradene kartice bio ojađen za 40.000 dinara, a bilo je i oštećenih za milion dinara.
 
Najveća kazna zaprećena za uhvaćene lopove je tri godine zatvora, a prema rečima sagovornika beogradskog lista, pojedini postupci protiv džeparoša traju i po pet godina. Za to vreme, izvršilac je na slobodi i nastavlja da krade.
  • Bole

    29.05.2017 17:59
    @kimi
    Svaka ti je na mestu!
  • Kaligula

    28.05.2017 13:33
    U NS mozes i ljude zapaliti ako si maloletan...
  • Bob

    28.05.2017 13:09
    Sram da bude ovima na vlast, jer je sve ovo rezultat politike ove vlasti i njihova sramota. Kao obračunali se sa kriminalom, a ovamo prave mesta za druge kriminalce i štite kriminalce. Što se ne ugledaju na druge države kao recimo Veliku Britaniju. Zbog jednog šamara dete od 12 godina dobio nekoliko meseci robije. Pa da vidimo dali će biti nasilnik ili kriminalac kada to dete poraste. A ova vlast sve čini da ovde budu kriminalci i nasilnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija