Nacrt zakona o visokom obrazovanju ostavlja mogućnost za korupciju

Nacrt zakona o visokom obrazovanju ne uređuje na adekvatan način većinu značajnih pitanja koja se tiču sprečavanja korupcije u oblasti visokog obrazovanja, ocenila je danas Agencija za borbu protiv korupcije.
U analizi objavljenoj na sajtu agencije, kao primer se navodi proces zapošljavanja, izbora i napredovanja u nastavnim zvanjima, jer se tu radi o procesu koji bi trebalo da se zasniva na adekvatnim procedurama i jasnim i objektivnim uslovima i kriterijumima.
 
"S obzirom da odluke o izboru i napredovanju donose i sprovode članovi komisija koji su iz iste ustanove kao i lica koja treba da budu izabrana u naučno-nastavna zvanja, jasno je da takva okolnost može dovesti do potencijalnog ili stvarnog sukoba interesa, trgovine uticajem ili neke druge forme koruptivnog ponašanja", navodi se.
 
Agencija je navela da Nacrt zakona ne sadrži mere za upravljanje sukobom interesa prilikom izbora i napredovanja u naučno-nastavnim zvanjima, odnosno prilikom zapošljavanja. Zamereno je i to što nema odredbi koje bi otklonile rizik korupcije prilikom upisa studenata, polaganja prijemnog ispita, formiranja rang-liste kandidata, a nisu propisane ni mere koje se tiču transparentnosti prilikom polaganja ispita i ocenjivanja.
 
"Agencija za borbu protiv korupcije smatra da bi otklanjanje identifikovanih nedostataka i rizika korupcije doprinelo stvaranju adekvatnog pravnog okvira u oblasti visokog obrazovanja i ostvarenju ciljeva iz strateških dokumenata za borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija