Menu 021

Dokle se stiglo u radu na poglavljima 23 i 24

Na napredak u pregovorima o poglavljima 23 i 24 Srbiju obavezuju ambiciozni rokovi, a na osnovu već usvojenih akcionih planova i strategija tokom 2016. godine, navedeno je u non pejperu Evropske komisije, objavljenom na sajtu vladine Kancelarije za evropske integracije.
Info 18.06.2017. | 18:50 > 19:38
Evropska komisija napravila je presek stanja onoga što je do sada urađeno, godinu dana nakon što je naša zemlja usvojila Akcione planove za ova dva poglavlja. Srbija je u tom periodu usvojila, odnosno pripremila, niz strategija i akcionih planova, kao i procedura i operativnih smernica i izvršila brojne procene nakon kojih su date preporuke.
 
U mnogim slučajevima sprovođenje je u ranoj, odnosno vrlo ranoj fazi, navodi se u ovom izveštaju.
 
"Kako Srbija bude napredovala, pažnja će se postepeno premeštati na delotvornost reforme procesa zakonodavstva u praksi, kao i na kapacitet institucija zaduženih za sprovođenje vladavine prava, kao i uslovima u kojima one postupaju", ističe se u izveštaju. U predstojećem periodu, naglašava se da Srbija posebno treba da poveća napore u oblasti reforme pravosuđa.
 
U borbi protiv korupcije, dodaje se, treba dodatno poboljšati institucionalnu saradnju i vlasništvo nad procesom, uz podršku jake političke volje, kako bi se postigla opipljive rezultate. Navodi se da članovi Saveta za borbu protiv korupcije nisu sistematski konsultovani o nacrtima zakona koji bi po proceni Saveta mogli potencijalno da utiču na korupciju u Srbiji.
 
Sa novim Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije se kasni, a u njemu bi, preporučuje se, trebalo sagledati prethodno identifikovane nedostatke, posebno u pogledu direktnog pristupa Agencije informacijama. Kad je reč o pravosuđu, prema izveštaju EK, kasni se sa izmenama Ustava koje su neophodne kako bi se promenio način izbora sudija i tužilaca i obezbedila njihova nezavisnost.
 
Srbija je, prema Akcionom planu, trebalo već da ima predlog izmena najvišeg pravnog akta na koji je Venecijanska komisija dala mišljenje i koji je prošao javnu raspravu.
 
Najbolji rezultat ostvaren je u ispunjavanju Akcionog plana u delu koji se tiče promovisanja i ostvarivanja ljudskih prava - 67 odsto, mada se i u toj oblasti, prema EK, kasni sa donošenjem nekih od ključnih zakona.
 
Reč je o zakonima u oblasti zaštite podataka, rodne ravnopravnosti, besplatne pravne pomoći i zaštite manjina.
 
Evropska komisija podseća da još nisu odštampani svi planirani udžbenici na jezicima nacionalnih manjina. Srbija je u decembru prošle godine sa Hrvatskom potpisala sporazum kojim se rešava pitanje udžbenika na hrvatskom jeziku. "Do februara 2017. godine, od planiranih 100 naslova, štampano je 24, dok su 33 u procedure davanja saglasnosti i biće odmah nakon toga pušteni u postupak štampanja", kaže se u izveštaju.
 
Kada je reč o slobodi izražavanja i medija, konstatuje se da se Srbija i dalje suočava sa velikim izazovima u stvaranju okruženja koje bi pogodovalo pluralističkoj medijskoj slici. Dodatno treba unaprediti inkluzivnost, transparentnost i kvalitet izrade zakona kao i delotvoran nadzor izvršne vlasti, dok usvajanje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj skupštini treba ograničiti, navodi se u izveštaju.
 
Srbiji se sugeriše da treba da omogući da se konsultacije sa civilnom društvom odvijaju na sistematski i sadržajan način, a potencijalne koristi od stručnog znanja civilnog društva u potpunosti priznaju i iskoriste.
Autor: Beta

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest