Sve više samoubistava u zatvorima, presuđuju sebi zbog stresa

Četvrto samoubistvo u zatvorima od početka ove godine dogodilo se u ponedeljak, kada je u prijemnom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu osuđenik S. A. (38).
Nepunih mesec dana ranije, 22-godišnji T. A. iz Novog Sada obesio se u kupatilu sobe Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, gde je izdržavao kaznu od dve godine zatvora zbog razbojništva, krađe i nedozvoljenog držanja oružja.
 
Mladić se obesio čaršavom sa kreveta, čiji je jedan kraj vezao za rešetke na prozoru, a od drugog kraja napravio omču. Njegovo telo pronašli su stražari zavoda za maloletnika i odmah su pozvani nadležni. Prema navodima medija, on je zatvorenicima sa kojima se družio pričao da su protiv njega u toku još tri sudska postupka za razbojništva i krađe, zbog čega će dodatno biti osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu i da neće moći da izdrži da najbolje godine provede iza rešetaka. Pretpostavlja se da je upravo to razlog što je počinio samoubistvo, piše Dnevnik.
 
Tokom aprila, u Kazneno-popravnom zavodu Niš dogodila su se dva samoubistva. Prvog aprila, rano ujutro, osuđenici u zavodu u Nišu pronašli su svog cimera K. H. iz Novog Pazara obešenog u toaletu. On je služio trogodišnju kaznu zbog nelegalnog posedovanja i prodaje droge. Samo desetak dana kasnije osuđenik iz Kuršumlije obesio se kanapom od trenerke u toaletu spavaonice. Podsetimo da je novembra 2015. godine u zatvorskoj ćelili u "Zabeli" pronađen mrtav Vaskrsija Vrekić iz Banatskog Dvora, koji je izdržavao maksimalnu kaznu zatvora zbog ubistva studentkinje Marije Cimbal u Novom Sadu. Sebi je presudio tako što je oko vrata vezao omču od čaršava, a drugi kraj za rešetke.
 
U Srbiji je stopa samoubistva u zatvorima 6,4 na 10.000, što je ispod evropskog proseka koji je 7,7 odsto. Najveća stopa samoubistva u zatvorima zabeležena je u Luksemburgu i to 31,1, kao i u Crnoj Gori, gde iznosi 22,6. Svetska zdravstvena organizacija napravila je analizu u kojoj ističe da su pritvorenici i zatvorenici tradicionalno među osobama s najvišom stopom rizika od samoubistva. Psihološko delovanje hapšenja i pritvora ili svakodnevni stres kojem su izloženi u pritvorskim uslovima mogu biti jači od sposobnosti tolerancije ranjivih pojedinaca. Uobičajeni krajnji okidač koji zatvorenika vodi u samoubistvo je osećaj bespomoćnosti, smanjivanje izgleda za budućnost i nedostatak načina da savlada psihološku krizu.
 
Samoubistvu među osuđenima koji izdržavaju kaznu u zatvoru najčešće su skloni muškarci između 30 i 35 godina. Oni najčešće samoubistvo izvrše posle dužeg vremena provedenog u pritvoru, a odluci da dignu ruku na sebe mogu doprineti i sukobi s drugim pritvorenicima ili upravom, porodični sukob ili raskid s porodicom, ali i gubitak prava na žalbu ili uskraćivanje prava na uslovno otpuštanje.
  • AVAV

    23.06.2017 10:42
    Sve vise je samoubistava i van zatvora .
  • Sir Nose

    23.06.2017 07:54
    Ubijaju se i zbog torture klanova i hijerarhije koja vlada po kazamatima.Mala plata cuvara,i za odredjenu novcanu naknadu 'zazmiri' kad su posete a i sami unose nedozvoljene stvari robijasima!!Zatvor je postao sve samo ponajmanje 'vaspitna' ustanova,sto mu stoji u imenu(pored toga sto si kaznjen da zivis u 4 zida)
  • Vaja

    23.06.2017 06:40
    Da pitam
    A zasto rodbina da tuzi drzavu? Ima pravo covek sebi da prekrati zivot iako je u zatvoru! Ne mogu cuvari biti sa zatvorenicima 24 sata dnevno, valjda i zatvorenik ima pravo na privatnost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.