NUNS i NDNV: Ugrožavanje Al Džazire ozbiljan udarac na medijske slobode

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštili su da zahtevi pojedinih država da se ugasi medijska mreža Al Džazira, uključujući balkanski regionalni program, predstavljaju "ozbiljan udarac za medijske slobode i medijski pluralizam u regionu, ali i širom sveta".
"NUNS i NDNV se oštro protive mogućnosti da državni aparati i političari odlučuju koji mediji smeju, a koji ne da postoje, i solidarno stoje uz svoje kolege sa Al Džazire, čiji rad visoko vrednuju", poručuju udruženja novinara.
 
Regionalna Al Džazira se, smatraju NUNS i NDNV, svojom profesionalnošću kvalifikovala među najpouzdanije i najrelevantnije medije u zemljama bivše Jugoslavije.
 
"U Srbiji, u kontekstu medijskog mraka i progona slobode mišljenja i izražavanja, Al Džazira je jedan od izuzetno retkih elektronskih medija na kojima građani mogu da čuju i kritičke stavove o vlasti", poručuju NUNS i NDNV.
 
Al Džazira medija netvork oglasila se zbog navoda da arapske zemlje koje bojkotuju Katar traže gašenje ove mreže i svih njenih kanala. Ovaj zahtev jedan je od navodno 13 da bi se Katar izvukao iz izolacije. 
 
Takođe, postoji nezvaničan rok od 10 dana da svi zahtevi budu ispunjeni, a radi se, između ostalog, o smanjenju diplomatskih odnosa s Iranom, zatvaranju turske vojne baze, prestanak finansiranja Islamske države...
  • Мунгос

    25.06.2017 14:12
    Па да, како ће примати плату они независни новинари који зависе од „Ал Џазире“?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija