Gradonačelnik Bujanovca: Etničko čišćenje Albanaca na jugu Srbije

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi izneo je tvrdnju da "Srbija diskriminiše Albance u tri opštine na jugu Srbije".
Osim toga, on traži "pomoć kosovskih i albanskih institucija" kako bi se, kako je rekao, "poboljšao njihov položaj".
 
Kamberi je izjavio za prištinski "Kosova pres" da je "sve manje Albanaca u Medveđi i Bujanovcu", što on naziva "etničkim čišćenjem", prenosi RTK2.
 
Gradonačelnik Bujanovca ovu pojavu pripisuje poteškoćama sa kojima se, kako kaže, suočavaju Albanci u procesu obrazovanja, kao i lošoj ekonomskoj situaciji, za šta je, prema njegovom mišljenju, odgovorna Srbija. 
 
"Možemo reći da su Albanci iz Preševske doline još uvek diskriminisani. Beograd ne brine o stanovništvu preševske doline. Ovde ne govorim o standardima Evropske Unije, čiji član Srbija želi da postane, već se ne poštuju čak ni neki unutrašnji standardi", tvrdi Kamberi. 
 
On je pozvao vlasti u Prištini i Tirani da izrade "konkretan plan za poboljšanje položaja Albanaca koji žive u opštinama na jugu Srbije".
  • gari

    26.06.2017 11:00
    Pa cela Srbija van Beograda je zapostavljena... Šta bi oni hteli, da na osnovu ove priče o nacionalnosti imaju isti tretman kao Beograd, tj. bolji od nas ostalih koji smo van Beograda? :D E pa ne može! :D
  • ex Kosovar

    26.06.2017 10:55
    Pogrešan naslov teksta...
    @Kosovar
    -------------
    - Tekst ti je sasvim O.K.
    - A redakcijski naslov bi trebao da glasi "Višedecenijsko potkradanje Države Srbije od strane etničkih Albanaca". I na Kosmetu su svojevremeno tražili mnogo. čak i ono što im ni po kom osnovu ne pripada, a za uzvrat su dali jedno veliko ništa. I uz to su još pretili demonstracijama i nasiljem ako ne dobiju to što traže.
  • Мунгос

    26.06.2017 10:50
    У 3 општине на југу Србије нема ни једног Албанца. У тим општинама живе Шиптари, они одбијају да их Српска власт попише. Они који су пристали да се попишу, сада представљају мањину у тим општинама. Они који су одбили да се попишу, сада газе сами себе, стењу и рокћу, са жалосним погледом упућеним ка Федерики Моргерини. Чекајући даља упутства.
    Градоначелнику Бујановца Шаипу Камбериту препоручујем да се јави Независном Друштву Новинара Војводине, ако ико може да им помогне, то су они.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija