Srbiji odobreno novih 19,9 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

Srbiji je na sastanku Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa (RSP), odobren osmi potprojekat, vredan 19,9 miliona evra, za trajno stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica iz ratova 90-ih godina.
Sastanak Upravnog odbora održan je u okviru četrnaeste Skupštine donatora RSP-a, koji se sprovodi u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a projektom će biti finansirano 938 stambenih rešenja za izbeglice, među kojima su 358 stanova, 30 montažnih kuća, 250 paketa građevinskog materijala i 300 seoskih kuća.
 
Uz Evropsku uniju koja je najveći donator, RSP finansiraju i SAD, Nemačka i brojne druge evropske zemlje. U okviru RSP Srbiji je od kraja 2013. godine, ne računajući današnju donaciju, dodeljeno 103,5 miliona evra bespovratne pomoći za realizaciju 5.000 stambenih rešenja za izbegličke porodice.
 
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će Program trajati "dok ne budu ispunjene sve obaveze prema građanima koji su još u izbegličkom statusu" i navela da u Srbiji ima 16.780 porodica kojima je potrebno trajno rešavanje stambenog statusa.
 
Joksimović je rekla da su najveći donatori Programa EU, SAD i Nemačka i dodala da je EU u poslednjih 15 godina ukupno donirala Srbiji gotovo tri milijarde evra bespovratnih sredstava, a da je Nemačka sa 1,6 milijardi evra najveći pojedinačni bilateralni donator.
 
Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, koji treba da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. 
 
Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
  • Mima

    27.06.2017 13:06
    @PetarPP
    Većina se snašla. Treba pomoći prvenstveno starima i nemoćnima i ratnoj siročadi. Ovi ostali su otišli za inostranstvo, ili su se vratili u zavičaj i obnovili kuće, ili su prodali tamo što imaju i ovde se skućili. Neki su se tako lepo snašli da su prodali imovinu u Bosni/Hrvatskoj a ovde i dalje primaju pomoć, njihova deca dobijaju izbegličke stanove a 1992 u Srbiju došli sa 7-8 godina i nisu nikako mogli biti vlasnici nekretnina. Dvoje dece - dva stana, pa vi vidite. Ko je od nas domaćih u situaciji da tako obezbedi svoju decu?
  • Zbrinjavanje

    27.06.2017 07:13
    Toliko
    Ako im fali, neka pozajme od Fonda za migrante.
  • PetarPP

    27.06.2017 04:26
    @Zoki021

    Ima puno izbeglica ovde, ljudi se nisu snasli, a ti sigurno mislis da si ispao pametan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.