Predsednica komore izvršitelja: Žalbe na rad izvršitelja uglavnom neosnovane

Uvođenje institucije izvršitelja 2011. godine predstavljeno je kao lek za efikasniju naplatu dugova za komunalne usluge i konačno rasterećenje preokupiranih sudova u Srbiji. Međutim, već godinama građani, različite nevladine organizacije, ali i Zaštitnik građana kritikuju način na koji se zakonske odredbe sprovode u praksi.
Kako piše Insajder, građani se žale da izvršitelji ne dostavljaju rešenja o izvršenju na vreme zbog čega ne stižu na vreme da podnesu prigovore, dok za utuženje saznaju tek kada počne zaplena dela imovine plate ili penzije. Takođe, optužuju izvršitelje da veštački podižu troškove zbog čega dolazi do toga da troškovi izvršenja budu nekoliko puta veći nego inicijalni dug ili da im zbog naplate duga izvršitelji prodaju stanove ispod cene.
 
Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev za Insajder izjavila je da je "najveći broj podnetih pritužbi neosnovan". Takođe, istakla je činjenicu da nad radom javnog izvršitelja postoji trostruki nadzor koji obavljaju Komora javnih izvrštelja, resorno ministarstvo pravde, ali i sudovi koji reaguje po pravnim lekovima.
 
"Dakle, na gotovo svaku odluku javnog izvršitelja stranke imaju mogućnost da ulože određena pravna sredstva. Sudovi u tom slučaju daju nalog šta treba da se uradi u postupku, javni izvršitelji po tom nalogu postupaju", rekla je Trešnjev.
 
Ona je istakla i da je izvršni postupak postao značajno efikasniji od kada je ova profesija uvedena, a da su izvršenja pre tog bila "ubedljivo najslabija karika u pravosuđu".
 
Opširnije o ovome možete pročitati odnosno pogledati OVDE.
  • milan

    08.02.2024 10:33
    gansterii pod zastitom drzave
    vrhunac kriminala je kad prevara ,pljacka, tj, organizovani kriminal,se uoblici u neku zakonsku formi i , stavi pod zastitu drzave.
  • Ana

    23.07.2020 11:21
    Infostan
    Sklopila sam ugovor 01.11.2019 o preuzimanju duga sa Infostanom i zbog velikog duga uradila reprogram koji placam. U clanu 2 ugovora koji sam i overila kod notara decidno pise da su svi troskovi uracunati na dan sklapanja ugovora.U medjuvremenu mi stizu racuni za Jul,August i Septembar 2019 . Odbijam da platim posto stoji u ugovoru jasno UKUPAN DUG zakljucno sa 01.11.2019. Infostan putem advokata Vuckovica salje opomene pred utuzenje a potom i Izvrsitelj Dusan Trbojevic salje predmet pod brojem 43-03-12081-19-0309 resenje o prinudnoj naplati za nepostojeci dug.
  • Мунгос

    05.07.2017 17:12
    Комора је покриће за сваку пљачку коју организује држава. Може и агенција, нотари, читачи бројила, дигитализатори докумената, комунална полиција, озакоњивачи, чувари контејнера, ТВ претплата….. Вероватно утеривачи дугова имају и лиценцу коју плаћају комори после уплате и полагања испита о „ненасилној комуникацији“. Нешто у стилу Џемс Бонда коме је држава дала лиценцу за убијање.
    А шта ће председница Коморе извршитеља Александра Трешњев да изјави, него онако како сваки Циганин хвали свога коња.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.