Od ukidanja taksi uvoz mesa porastao za 70 odsto, domaći proizvođači apelovali sa razlogom

Samo šest meseci od ukidanja prelevmana na uvoz mleka i mesa postaje jasno da domaći proizvođači nisu bez razloga apelovali na vladu da odloži ukidanje ovog mehanizma za zaštitu tržišta.
"Politika" piše da je Republički zavod za statistiku objavio je da je od januara do maja uvoz mesa i prerađevina porastao 69,4 odsto u odnosu na isti period 2016. Vrednost uvoza bila je oko 45,8 miliona evra, a prema nezvaničnim informacijama najvećim delom tog novca plaćena je sveža i zamrznuta svinjetina.
 
U isto vreme, uvezli smo i skoro trećinu više mleka i mlečnih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede nije komentarisalo kako bi ovakve okolnosti mogle da se odraze na domaću proizvodnju mesa i mleka.   
 
Na uvoznoj strani najveću dinamiku rasta imala su upravo ova dva sektora agrara. Kupci to već i sami mogu da primete u prodavnicama – posebno u vitrinama sa mlekom i mlečnim proizvodima. Do rafova su se probili uglavnom proizvođači dugotrajnog mleka iz regiona. Recimo, slovenačka "Ljubljanska mlekara" i varaždinska "Vindija", jedan od najvećih snabdevača "Agrokora" u Hrvatskoj.
 
Strana konkurencija se cenama opasno približila domaćem "Imleku". Kako se može videti na deklaracijama, jedan od uvoznika mleka za naše tržište je kompanija „Somboled” iz Sombora, u vlasništvu francuskog „Laktalisa”. Kada je reč o mesu, nabavke iz uvoza, kao i svih ranijih godina, verovatno su najvećim delom završile u prerađevinama.
 
Ljubiša Jovanović, predsednik Udruženje proizvođača mleka Srbije, kaže za "Politiku" da situacija na tržištu, za sada, nije toliko alarmantna. Ni približno 2015. kada je, za samo pet meseci, iz Evropske unije uvezeno tri i po puta više mleka i prerađevina u odnosu na prethodnu godinu. 
 
Zbog ukidanja kvota u Uniji su se pojavili ogromni viškovi, a cene drastično pale. Zbog prekomernog uvoza i pod pritiskom proizvođača Vlada Srbije je, iste godine, uvela uvozne takse za mleko i kiselo-mlečne proizvode. Privremena mera ostala je na snazi godinu i po dana, uz stalne pritiske Brisela da Srbija nema pravo na taj mehanizam zaštite tržišta. Jovanović kaže da smo za te dve godine uspeli da zaštitimo domaće farmere i zadržimo dobru cenu mleka. Kada su prelevmani ukinuti, cena se vratila na kritičnu granicu od oko 30 evrocenti, što odgovara otkupnoj ceni domaćeg mleka "ekstraklase" od 36 do 37 dinara.
 
"Od januara ove godine kriza u Evropi se stišava i otkupna cena mleka blago raste na oko 32 evrocenta. Ali to ne znači da su dvogodišnji viškovi nestali. Naravno da sada, bez prelevmana, postoji pritisak konkurencije. Uvoz jeste povećan, ali nema se utisak da je to dramatično ugrozilo domaću proizvodnju i preradu", smatra on, dodajući da ne vidi ni "realnu opasnost za ozbiljnije poremećaje na tržištu, što bi rezultiralo uvođenjem novih mera".
 
Može li se Srbiji dogoditi hrvatski scenario po kome je zbog velikog uvoza ogroman broj malih mlekara zatvoren? Ovaj, nekada snažan sektor, zapao je u ogromne probleme, a hrvatski proizvođači danas pokrivaju svega 50 odsto domaćih potreba, dok uslove diktiraju mahom strane kompanije. 
 
"Apsolutno, i ovde će odumirati mali farmeri a opstati oni koji će znati da se izbore sa konkurencijom. Proizvođači sa dve, tri ili pet krava nemaju perspektivu", uveren je Jovanović, dodajući da je za Srbiju u ovakvim okolnostima najvažnije da podigne kvalitet sirovine. Trenutno, maksimalno 50 odsto domaćeg mleka je u zoni "ekstraklase" što nije dovoljno.
 
Agroekonomski analitičari ističu da je legitimno pravo proizvođača i trgovaca da nabavljaju robu tamo gde je jeftinija. Kako se to može odraziti na poslovanje ova dva sektora proizvodnje već sada je predvidivo.
 
"Otvorili smo tržište, posebno za kompanije koje ovde posluju a imaju proizvodnju i u regionu. Njima je sada elegantnije da uvezu mleko, nego da se ovde bave otkupom i preradom. Taj trend bi mogao da se nastavi", zakljućuje analitičar Vojislav Stanković.
  • Liman3

    10.07.2017 14:50
    A zato cene...
    ...su ostale iste cak i vece nego kadf je bila zabrana uvoza! Gde je tu logika uvozis jeftiniju robu od preko a prodajes skuplje nego domacu sto je skuplja ovde u proizvodnji?! Gde je tu logika???
  • Karl Marks

    08.07.2017 22:57
    Cilj je da se proizvodjaci uniste i pretvore u meso za Lear i Delfi i Juru,
    a da se kapitalisticki gmazovi obogate na uvozu crkotina.
    Sta tu nije jasno?
  • NS65.

    08.07.2017 22:08
    SAMO OD SELJAKA
    I svoj zamrzivać!A oni nek hrane svoju FAMILIJU sa tim MESOM!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija