Zajedničko saopštenje komisije o Stepincu izazvalo nezadovoljstvo na srpskoj strani

Sve crkve tokom Drugog svetskog rata i posle njega, na prostoru NDH, među njima i Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, bile su izložene okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovednike vere.
Kako pišu "Novosti", ovaj stav iz zajedničkog saopštenja mešovite komisije Srpske patrijaršije i Hrvatske biskupske konferencije sa poslednje sesije dijaloga o ratnoj ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca, mnogima je poslužio kao pokazatelj da srpska strana nije dokazala umešanost kontroverznog nadbiskupa u genocid nad srpskim narodom u NDH.
 
U usaglašenom saopštenju, kojim je okončan jednogodišnji dijalog dveju crkava o ulozi kontroverznog hrvatskog nadbiskupa, sugeriše se da je "Stepinac mučenik i ispovedalac vere Rimokatoličke crkve". Oba tima mešovite komisije smatraju, između ostalog, i da je njihov rad bio prilika da se osvetle "život i služba jednog uglednog katoličkog pastira u posebno teškom istorijskom periodu". O njegovoj odgovornosti i mogućoj umešanosti u zločine - nema ni slova.
 
U vrhu SPC zasad nemaju zvanični komentar ovih teza.
 
"Vladike koje čine srpski deo ovog tela još nisu doputovale iz Rima, a patrijarh je na službenom putu u Americi. Tek kada se oni vrate biće moguć razgovor o učinku razgovora sa katolicima i iznetim stavovima", rečeno je "Novostima" u sedištu SPC.
 
U crkvenim krugovima nezvanično, ipak, priznaju da je objavljeno saopštenje neobično snishodljivo prema rimokatoličkom kleru, što drastično odstupa od uobičajenog sagledavanja rata, NDH i masovnih zločina nad Srbima.
 
Ton saopštenja i rezultat šest sesija razgovora na sličan način se tumači i u Zagrebu - kao potvrda uspešne odbrane lika i dela Alojzija Stepinca. Izvori iz Kaptola tvrde da srpska strana nije iznela nijedan novi dokument koji bi bacio novo svetlo, posebno na događaje iz 1941. godine, kad su ustaše došle na vlast. 
 
Papa Franja neće u dogledno vreme proglasiti Alojzija Stepinca za svetitelja, a završetak rada meštovite komisije dveju crkvava neće imati uticaja na njegov stav.
 
Više o tome OVDE.
  • Novosadjan

    16.07.2017 15:22
    Sta se " nasi" trpaju ko krpa u d..e njihov popa njihov svetac i gotovo
  • mile

    15.07.2017 21:52
    e moje vladike ..
    dok nama krojite kapu ovde , biskupi vas preveli ,žedne preko vode ... i sta sad ??ode stepinac u svece !! sramota !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija