Nemački "Tenis" dobio 2.420 hektara zemlje u Zrenjaninu

Nemačka mesna industrija Klemens Tenis dobila je dozvolu od lokalne samouprave grada Zrenjanina za zakup 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina.
Kako piše "Blic", ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je komisija u Zrenjaninu odobrila zakup, ali da tu odluku treba da verifikuje i Skupština grada.
 
List navodi da je zakup zemljišta samo jedan od pet zahteva poznatog nemačkog investitora, koliko ih je podneo, kako bi došao do 10.000 hektara srpskog obradivog zemljišta koje mu je potrebno da bi uzgajao svinje i klaničnu industriju, za šta je planirao da uloži 300 miliona evra.
 
Kako se navodi, zakup prvih hektara su znak da su ova ulaganja izvesna, odnosno da nije odustao od investicija u Srbiji, a ukoliko mu se bude odobrilo sve što je tražio izvesno je da će ući u najvećih pet zemljoposednika. Izvesno je i to da će Tenis u ataru Zrenjanina na dodeljenih 2.420 hektara udariti kamen temeljac za svoju prvu farmu svinja u Srbiji.
 
Izvor "Blica" iz Vlade navodi da je Zrenjanin prva lokacija odobrena Tenisu, i da je ona mogla da odgovori njegovim standardima, ali dodaje da je izvesno da će narednih dana i preostale četiri lokalne samouprave gde je aplicirao doneti odluku o zakupu državnog zemljišta.
 
"Mislim da je gotovo izvesno da će sledeće nedelje to uraditi i Kikinda, jer je i tamo sve u završnoj fazi da se Tenisu odobri zakup u narednih 30 godina za oko 3.000 hektara obradivog zemljišta."
 
On navodi i da bi do kraja godine trebalo da budu konkretizovani uslovi i dinamika prve faze ulaganja u Srbiju, koja podrazumeva tov i preradu oko 700.000 svinja, a da bi narednih godina trebalo da se dođe do broja od četiri miliona.
 
Sagovornik lista napominje i da odluke sa lokala treba da prođu republičku komisiju za zakup, na čijem je čelu Nedimović.
  • Gerga

    21.07.2017 22:17
    Dobro ovo zapamtite
    Nemac će samo preuzeti ono što su naši measrski tajkuni već radili, samo što će još i uništiti naše uzgajivače!
    Obzirom da, (gle čuda), EU ne traži da i mi donesemo zakon da se meso može čuvati zamrznuto najduže šest meseci, oni će njihove zamrznute crkotine ovde plasirati, a sveže proizvedeno vraćati u Nemačku!
    Jednostavno, umesto da tamo plate uništavanje, "nahraniće" glupe Srbe! A sve po "zakonu"!
  • Lala

    21.07.2017 12:27
    Video sta se uvozi i po kojim cenama TO prodaju nasi veliki "privrednici" bez ikakve kontrole.Jasno da mu je "otpala" vilica sta je sve ovde moguce,tako da je samo usao I on u posao!
  • deda

    21.07.2017 11:11
    zakup da prodaja ne, e sad dal su bili dovoljno pametni pa da u zakupu stoji da mora zemlj da se vrati u istom kvalitetu neznam, nadajmo se da jesu, ovaj posao ocigledno ima veze sa izvoznim dozvolama za kinu, uostalom videcemo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.