Stopirana nabavka vakcine protiv gripa

Nabavka vakcine protiv sezonskog gripa privremeno je stopirana zbog žalbe jednog od ponuđača na konkursnu dokumentaciju.
Kako "Novosti" saznaju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, reč je o ponuđaču kojeg uslovi javne nabavke diskvalifikuju čak i da ponudi najnižu cenu po dozi. 
 
Prema našem pravilniku, koji je sastavni deo pozitivne liste lekova, traži se vakcina protiv gripa (fragmentisani virus, inaktivisana). To su takozvane split vakcine druge generacije, a ponuđač koji se žalio na tender distribuira tehnološki savremeniju vakcinu treće generacije, ali nju naš pravilnik ne prepoznaje.
 
RFZO je uputio molbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da donese rešenje u ovom slučaju, kako bi javna nabavka bila realizovana na vreme. 
 
Epidemiolozi kažu da se vakcine druge i treće generacije praktično ne razlikuju u efikasnosti, nego samo u tehnologiji izrade. Vakcina treće generacije napravljena je od površinskog antigena i čistija je od vakcine druge generacije, ali su u pogledu mogućih nuspojava, obe iste.
 
Tender je raspisan za 242.546 doza, što je prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije, broj koji je potreban za zaštitu najugroženijeg stanovništva o trošku osiguranja. 
 
Postupak javne nabavke vakcine pokrenut je praktično poslednjeg dana maja, ali sve do sada nije priveden kraju. Dobavljač koji bude izabran trebalo bi vakcine da dostavi do 2. oktobra.
 
Podsetimo i to da Srbija već čitavu deceniju, otkad je prestala proizvodnja u "Torlaku", nema svoju vakcinu protiv gripa.
  • Maja

    21.07.2017 13:07
    Zna se
    Uništili ste Torlak zarad extraprofita belosvetskih bitangi i domaćih hoštaplera!
  • Izvinite

    21.07.2017 12:23
    ali
    Izvinite ali se ovaj ponuđač sa pravom žali (ako mu je cena niža), s obzirom da je ponudio vakcinu treće generacije za koju (kako piše u tekstu) Epidemiolozi kažu da je čistija od druge generacije.
    Ovo je samo još jedan dokaz koliko zaostajemo u medicini, i za što bi bože moj uzeli čistiju vakcinu, za naše građane je dobra i ona proizvedena pre 20 godina.
  • *******

    21.07.2017 11:38
    *********
    Nas pravilnik ne prepoznaje nista normalno nego se nalazi u praistoriji.
    Verovatno ce nas uskoro *batica* vakcinisati sa svojim naprednim vakcinama....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija