Srbija deponija za robu lošeg kvaliteta

Čokolade, sirevi, šamponi i drugi proizvodi u Srbiji su daleko lošijeg kvaliteta nego u zemljama zapadne Evrope, odakle se uvoze.
Prema tvrdnjama Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), dozvoljen je uvoz svega i svačega u našu zemlju, a potrošači se često žale na obuću, odeću i mobilne telefone.
 
"Srbija je postala deponija robe lošeg kvaliteta iz Evrope i zemalja Dalekog istoka. Kad smo 2011. radili uporedne analize pojedinih proizvoda, dokazali smo da su kozmetika i prehrambeni proizvodi poznatih brendova lošijeg kvaliteta na našem tržištu nego u inostranstvu. Kreme za lice su lošije, čokolade imaju manje kakaa, a začini više soli nego povrća. Država nije radila analize hemijskog sastava odeće i obuće 15 godina, a mnogi ti proizvodi imaju u sebi štetne materije koje izazivaju alergije, a ima ih i kancerogenih", upozorava predsednik NOPS-a Goran Papović za "Kurir".
 
Slovačka je sprovela veliko istraživanje koje je pokazalo da su svega tri od 21 analiziranog proizvoda bila istog kvaliteta kao u Austriji i Nemačkoj. 
 
Slovački premijer najavio je da će se nastojati da i Poljaci, Česi, Slovaci i Mađari za isti novac dobiju podjednako kvalitetne proizvode kao Nemci, i tražio od EU da reaguje i spreči da postkomunističke zemlje budu "kanta za đubre Zapada". On je čak otišao i korak dalje, ukazavši da bi zbog različitih proizvoda za tržišta stare i nove Evrope, Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i protera zapadne namirnice iz slovačkih restorana.
 
Iz potrošačkih udruženja navode da nisu krive kompanije koje prave jeftinije proizvode za tržišta sa manjom kupovnom moći, nego dobavljači koji svesno unose robu slabijeg kvaliteta, a potom je prodaju po visokim cenama kao da je u pitanju najkvalitetniji proizvod, čime ubiru ekstraprofit. 
 
"Srbija je napravila pravilnike i zakone, ali oni su veoma loši. Sistem kontrole je skroz zatajio i to nikako ne valja", poručio je za "Kurir" bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić.
 
Pravni savetnik u Udruženju potrošača Vojvodine Mladen Alfirović kaže za "Dnevnik" da bi se razlika u kvalitetu dokazala potrebno je da se urade uporedne analize istog proizvoda s dva tržišta, koje su veoma skupe, a nedostaju i odgovarajuće laboratorije.
 
"Istraživanje u Slovačkoj i Češkoj inicirale su vlade ovih država i nadležna ministarstva, a ne udruženja potrošača, kako bi imali dokaze da se kvalitet istih proizvoda na tržištu različitih zemalja razlikuje. Uporedne analize su skupe, a u Srbiji nema novca da se one urade, tako da se, bez dokaza i potvrde da razlika u kvalitetu postoji, može samo sumnjati", kaže Alfirović i zaključuje da bi inicijativa Slovačke usmerena ka Evropskoj komisiji, da se izjednači kvalitet proizvoda na tržištima zemalja EU i tržištima novih članica, posredno imala pozitivan uticaj i na naše tržište.
  • Juče

    26.07.2017 10:02
    sam
    Juče sam kupio viršle, rok trajanja 18 avgust 2017. godine, kad sam otvorio pakovanje, užas, viršle su plivale u nekoj "sluzi", a najbitnije da na pakovanju piše bez glutena.
    Takođe sam kupio meso (kremenadle) smrad je bio kao da su 100 godina bile zaleđene, užas.
    Šta mi jedemo, nemam reči.
    Kakav Bangladeš, Sudan....... gori smo i od njih.
  • Smorena

    26.07.2017 09:29
    @ggg
    jednostavno treba da kupujemo robu domaćih proizvođača pa eto im embargo

    Koje domace? Sta je vise uopste domace?
  • ggg

    24.07.2017 14:06
    neka kaže ko šta hoće, probala I stvarno je različita roba;kao prvo prašak za pranje veša razlika strašna, ova koju kod nas kupujemo ništa ne pere, a ona iz nemačke pored toga što je belo -belo, I miriše.
    o cenama da ne pričamo, kupil u nemačkoj majicu za dete I platila 2 evra I onda videla kod nas u istoj radnji( C@A), ista majica 8 evra- sramota
    čokolada I razni gelovi , sapuni - strašna razlika, o tehnici da ne govorimo, sada čak I u gorenju ima kineskih delova,
    mi građani smo krivi, jednostavno treba da kupujemo robu domaćih proizvođača pa eto im embargo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.